ODLUKE Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske

Kazne i do 5.000 KM za poslodavce u RS koji sprečavaju štrajk

Fena
06.10.2019 15:01

Predviđene kazne

Foto: Ilustracija

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će sutra izmjene i dopune Zakona o štrajku, kojima su predviđene novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM za poslodavce ako ne pristupe postupku mirenja, ne donesu akt o minimumu procesa rada ili privremeno udalje zaposlenoga ili mu otkaže ugovor o radu zbog organiziranja, odnosno učestvovanja u štrajku. 

Kazne su predviđene i ako tokom štrajka poslodavac primi nove radnike koji bi zamijenili učesnike u štrajku ili sprečava radnike da učestvuju u štrajku ili upotrijebi prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka.

Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj reprezentativni većinski ili drugi sindikat koji organizira ili vodi štrajk na način kojim se ugrožava sigurnost zdravlja ljudi i sigurnost imovine, nanosi neposredna materijalna šteta i onemogućava nastavak rada po okončanju štrajka.

Između ostalog, sindikalisti će biti kažnjeni i ako zaposlene koji ne učestvuju u štrajku sprečavaju da rade.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku vrši se usklađivanje sa Zakonom o radu, koji više ne poznaje pojam „većinski reprezentativni“ sindikat i „većinsko“ udruženje poslodavaca.

Osim toga, novi Zakon o radu definira sindikalno organiziranje na nivou područja, oblasti ili grane, dok je ranije važeći Zakon o radu poznavao sindikalno i poslodavačko organiziranje samo na nivou grane i djelatnosti.

Komentari

NA VRH