POSJETE Komšić i Džaferović susreli se sa podsekretarom UN-a i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida

Dieng: Jedini put ka pomirenju je istina o počinjenim zločinima u BiH

Avaz.ba
07.10.2019 13:45

Sa susreta: Razgovarano je o provođenju Agende za održivi razvoj 2030 i finansiranje razvoja, koja predstavlja zajedničku viziju članica UN-a o održivom miru i prosperitetu

Foto: Avaz

Članovi Predsjedništva BiH primili su Adamu Dienga, podsekretara UN-a i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida .

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazili su dobrodošlicu specijalnom savjetniku generalnog sekretara UN-a i izrazili podršku aktivnostima i posvećenost ciljevima UN-a.  

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a je iskazao zadovoljstvo posjetom BiH, potvrdio zainteresovanost UN-a za Zapadni Balkan, te predočio plan obilaska BiH kao voditelj UN-ovog tima za borbu protiv govora mržnje. Potvrdio je da mu je misija da se u BiH gradi mir i jača povjerenje, okruženje tolerancije i međusobnog poštovanja. 

Razgovarano je o provođenju Agende za održivi razvoj 2030 i finansiranje razvoja, koja predstavlja zajedničku viziju članica UN-a o održivom miru i prosperitetu. 

Tema susreta je bila i saradnja sa Međunarodnim rezidentnim mehanizmom za krivične tribunale, gdje je rečeno da je jedini put ka pomirenju istina o počinjenim zločinima u BiH.

Saradnja sa Uredom UN-a i UNDP-om u BiH ocijenjena je kao veoma uspješna, uz želju da dodatno bude unaprijeđena u narednom periodu.

U ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustvovala savjetnica Nina Sajić.

NA VRH