EKSKLUZIV

Koja su četiri ključna poglavlja nove Reformske agende

Fokus na ekonomskom rastu, povećanju konkurentnosti i unapređivanju poslovnog okruženja

Novalić predložio paket mjera, Vlada usvojila. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

10.10.2019

Vlada Federacije BiH pripremila je Reformsku agendu 2, koja podrazumijeva paket reformi u Federaciji koje je potrebno provesti u mandatnom periodu 2019.-2022. godine, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Ekonomski rast

Ove mjere i ključna poglavlja pripremio je i finalizirao premijer FBiH Fadil Novalić u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i one su danas usvojene na sjednici Vlade u Mostaru.

Riječ je o mjerama i mandatnom programu nastavka reformi i zakona u naredne četiri godine. Kako saznajemo, naziv dokumenta je „Zajedničke socioekonomske reforme za perod 2019.-2022. godine“.


Faksimil Vladinog dokumenta o ključnim reformama. Avaz

U  ovom dokumentu, koji je u posjedu „Avaza“, nalaze se četiri ključna poglavlja.

Među prvima i najvažnijima je „Održiv i ubrzan ekonomski rast, povećanje konkurentnosti privrede i unapređivanje poslovnog okruženja“.

Drugo poglavlje je „Depolitizacija, veća održivost i učinkovitost ili efikasnost javnih preduzeća“. Novi paket socioekonomskih reformi predviđa i „Sveobuhvatnu reformu i poboljšanje kvaliteta zdravstvenog sistema“.

U agendi je predviđeno i poglavlje  „Politike koje pružaju prilike mladima, ženama i ostalim ranjivim kategorijama“.

Javni sektor

Kada su u pitanju održiv i ubrzan ekonomski rast, povećanje konkurentnosti privrede i unapređivanje poslovnog okruženja, navedeno je da je trenutno stanje takvo da je samo 15 posto radno sposobnog stanovništva u BiH formalno zaposleno u privatnom sektoru, dok preglomazni javni sektor čini trećinu svih radnih mjesta u zemlji.

U vezi s tim namjera je reformi  da entiteti poduzmu odlučne korake u pravcu smanjenja poreznog opterećenja rada u svrhu poticanja konkurentnosti i povećanja plaća.

Uskladiti Zakon o porezu na dobit


U agendi je navedeno da je potrebno, konkretno u Federaciji, smanjiti stopu doprinosa uz redovno ažuriranje i registar parafiskalnih nameta te njihovo smanjenje.
Predviđeno je da entiteti usklade svoje zakone o porezu na dobit kako bi se potakle investicije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.