SARAJEVO

Crnadak primio u nastupne posjete ambasadore Švedske, Južne Koreje i Pakistana

Naglašena podrška za BiH na evropskom putu

Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

16.10.2019

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je jučer u odvojenim nastupnim posjetama ambasadoricu Švedske u BiH Johanu Stromkvist (Johanna Stromquist), ambasadora Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Kim Dong-čana i ambasadora Pakistana u BiH Muhameda Halida Raoa.  

Na sastanku sa švedskom ambasadoricom Johanom Stromkvist naglašena je snažna podrška Švedske Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama. Ministar Crnadak ukazao je na činjenicu da posljedice zastoja u procesu formiranja vlasti na državnom nivou te nefunkcioniranje Parlamentarne skupštine BiH direktno utječu na svakodnevni život ljudi. Sagovornici su se složili da na evropskom putu BiH mora više učiniti kada je riječ o reformskim procesima, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Ministar Crnadak na sastanku s novoimenovanim korejskim ambasadorom istakao je da su politički odnosi između dvije zemlje dobri, naglašavajući da postoji prostor za unapređivanje ekonomske saradnje. U tom cilju, ministar i ambasador Dong-čan složili su se da je neophodno što prije potpisati sporazum o ekonomskoj saradnji te formirati zajednički komitet za ekonomsku saradnju između dvije zemlje. Konstatirano je da sve veći broj korejskih turista dolazi u BiH te da najviše posjećuju Međugorje. 

Tokom susreta ministra Crnatka i ambasadora Pakistana ocijenjeno je da su odnosi između Pakistana i Bosne i Hercegovine dobri i bez otvorenih pitanja, kao i saradnja na međunarodnom polju. Iskazana je mogućnost za unapređivanje saradnje, posebno kada je riječ o ekonomskim odnosima i povećanju trgovinske razmjene. Razgovaralo se i o regionalnoj saradnji te situaciji u Kašmiru. Ambasador Pakistana izrazio je podršku reformskim procesima i evropskim integracijama u BiH. 

Ministar Crnadak poželio je dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima, kao i uspješnu diplomatsku misiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.