UIOBiH Sve bi trebalo biti završeno do kraja mjeseca

Konačno rasterećenje: Carinski terminal se seli iz Bosanske Gradiške

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je sve već spremno za preseljenje

Srna
21.10.2019 11:56

Velike gužve na prijalazu

Foto: Arhiv

Preseljenje carinskog terminala iz centra Bosanska Gradiške na novu lokaciju na auto-putu Banjaluka-Gradiška bit će obavljeno do kraja oktobra, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je sve već spremno za preseljenje, izuzev fizičkog preseljenja carinske službe i špeditera.

- Efekti su višestruki - od boljih uslova za rad carinske službe, špeditere i prijevoznike do smanjenja gužvi u Bosanskoj Gradišci, bržeg protoka saobraćaja i niza drugih pogodnosti. To će rasteretiti Gradišku, jer neće biti potrebe da centar grada bude konstanto blokiran velikim brojem kamiona koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada - naglasio je Kovačević.

Granični prijelaz i novi carinski terminal Bosanska Gradiška trenutno se nalazi u centru grada zbog čega se stvara velika gužva, posebno zato što je to jedini prijelaz na sjeveru BiH koji ima sve potrebne inspekcijske kontrole za promet svih vrsta robe, uključujući i robu životinjskog i biljnog porijekla.

Novi granični prijelaz i carinski terminal Bosanska Gradiška izgrađen je na trasi auto-puta Banja Luka - Bosanska Gradiška i na njemu će uskoro biti omogućeno carinjenje i špediterski poslovi.

- Onog trenutka kada bude završen i pušten u saobraćaj novi most preko rijeke Save kamioni više uopće neće prolaziti kroz grad - istakao je Kovačević.

Izgradnja novog carinskog terminala i graničnog prijelaza Bosanska Gradiška počela je 2014. godine, a u njega je UIO uložila 24 miliona KM.

Carinski terminal i granični prijelaz prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih, a nakon završetka radova pribavljena je i upotrebna dozvola.

U sklopu novog carinskog terminala i prijelaza nalaze se centralni objekt carine i granične policije, objekti za kontrolu putnika i teretnog saobraćaja na izlazu iz BiH, detaljan pregled vozila, fitosanitarne inspekcije, veterinarske inspekcije i carinske ispostave, te špediterski blok i kontrolne kabine.

Carinski terminal raspolaže sa 120 parking mjesta za teretna i 100 parking mjesta za putnička vozila.

Na novom carinskom terminalu i prijelazu nalazi se i restoran, te javni toaleti.

Kamen temeljac za most na Savi kod Bosanske Gradiške položen je 11. oktobra, a rok za izgradnju je 30 mjeseci. 

Komentari

NA VRH