REKORDI Namjenska industrija bilježi odlične rezultate

Uspjeh bh. firmi: Proizveli oružja u vrijednosti od 206 miliona maraka

„Igman“ iz Konjica prometovao čak 101 milion maraka

M. Aščić / Avaz.ba
31.10.2019 18:41

Namjenska industrija dostiže ogromne cifre

Foto: Ilustracija

Namjenska industrija Federacije obara sve rekorde u poslovanju. Jedanaest kompanija koje djeluju u okviru vojne oblasti, proizvelo je u prvih devet mjeseci ove godine oružja i vojne opreme u vrijednosti od 206.092.346 maraka.

BNT na dobitku

Samo „Igman“ iz Konjica, najveća domaća firma u oblasti namjenske industrije, s udjelom državnog kapitala, proizveo je oružja i opreme u vrijednosti od 101.227.520 miliona maraka i već je ostvarila plan od 74,4 posto.

Iz Direkcije nam je jučer rečeno za „Dnevni avaz“ da se radi o rezultatima koji su mnogo bolji nego prošle godine i da je to rezultat dobre organizacije.

Inače, kako pokazuju dokumenti za 11 kompanija, koji su u posjedu našeg lista, plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 319,7 miliona maraka i već sada je poznato da će biti u potpunosti ostvaren.

Osim „Igmana“, koji je, prema planu, zacrtao do kraja godine proizvesti oružja ukupne vrijednosti 135,9 miliona maraka, odlične rezultate bilježi i „Unis Ginex“ iz Goražda. Ova firma proizvela je oružja u vrijednosti od 25,5 miliona maraka, dok je plan 40,6 miliona KM.

  • Ekskluzivni podaci
    Ekskluzivni podaci Foto: ( Grafika: Sanin Hasković)

Na trećem mjestu po uspješnosti poslovanja nalazi se vogošćanski „Pretis“, s proizvodnjom od 22,3 miliona KM. Do kraja godine plan je da prometuju 52,8 miliona KM. Odlične rezultate ostvarila je i novotravnička firma BNT. Uposlenici su za devet mjeseci proizveli oružja i opreme koja vrijedi tačno 16.025.945 maraka.

  •  Zečević: Potražanja za bh. municijom
    Zečević: Potražanja za bh. municijom Foto: (Avaz)

Berko Zečević, vojni analitičar, rekao nam je da je za uspjeh vojne industrije zaslužna prije svega Vlada FBiH, koja je donijela odluku da ne uzima dio sredstava za svoje potrebe, nego da ulaže u poboljšanje statusa firmi.

Status firmi

Suština je da je Vlada davala i daje poticaje za nabavku nove opreme i sirovina. Drugo, u Jemenu se vode žestoke borbe i tu imamo visoke narudžbe i na osnovu toga je velika potražnja za naoružanjem i municijom, koje je dobro i kvalitetno - smatra Zečević.

Komentari

NA VRH