RAZGOVOR Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Zaimović za "Avaz": Novu Vladu FBiH očekujem za maksimalno mjesec

Veoma je moguće da će se, osim Atlagića, pojaviti još kandidata za dopredsjedavajućeg Doma, ali on ima podršku većine, kazao je Zaimović

M. Rener - Smajović / Avaz.ba

Zaimović: Moguć novi mandat Meliki Mahmutbegović

Foto: Arhiv


Neće se desiti da rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ostane nepopunjeno, to nije ni interes. Do kraja godine trebali bismo dobiti dopredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda i to će biti Mile Atlagić.

Rekao je ovo “Avaz” Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Imamo kandidata

- Radi se o tome da donedavno nismo imali kandidata iz reda srpskog naroda za popunu tog mjesta. Sad ga imamo. Klub nezavisnih zastupnika, onih koji su napustili SDP, dostavio je ime Mileta Atlagića. Veoma je moguće da će se sad pojaviti još kandidata – rekao je Zaimović.

Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da će SDP za poziciju dopredsjedavajuće predložiti Miru Grgić. Ipak, Atlagić, kako je kazao Zaimović, ima podršku većine.

- Taj će klub nezavisnih zastupnika vjerovatno funkcionirati s Klubom DF-GS. Priprema se rekonstrukcija radnih tijela s obzirom na to da su postojeća konstituirana dok nije bila ova parlamentarna većina. Za imenovanje je potrebno da se sastane Komisija za izbor i imenovanja. Dopredsjedavajućeg bismo trebali dobiti do kraja godine – dodao je Zaimović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma od sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH, koji je zakazan za četvrtak u Mostaru, očekuje postizanje dogovora o formiranju vlasti.

Kadrovska rješenja

- Bez obzira na to što su neke izjave teže nego što bi trebale biti, očekujem da će se nakon sastanka krenuti u formiranje Vlade. Ako se to desi, u roku od maksimalno mjesec Federacija BiH može dobiti novu Vladu – smatra Zaimović.

Stranka demokratske akcije mogla bi opet predložiti Meliku Mahmutbegović, aktuelnu potpredsjednicu FBiH, za novi mandat s obzirom na to da ona, rekao je Zaimović, dobro radi svoj posao.

- Kad je u pitanju Vlada FBiH, nije se raspravljalo o kadrovskim rješenjima. Nije bilo čak ni prijedloga tako da su, zapravo, samo špekulacije to što se u medijima spominju neki resori i da bi neki sadašnji ministri mogli ostati  – istaknuo je Zaimović.

Dosta materijala iz prethodnog saziva

Zaimović smatra da će u naredne tri sjednice staviti na dnevni red sve što se od 2015. godine nalazi u parlamentarnoj proceduri i da više neće biti tih materijala na čekanju, a bilo ih je, kako kaže, dosta.

- Moramo sjesti s Vladom FBiH da vidimo koje će zakone povući, a koji će ostati. U proceduri je, naprimjer, Nacrt zakona o notarima i formalno on stoji ovdje, a sad smo ga usvojili i trebalo bi da se podrazumijeva da će ga Vlada povući – dodao je Zaimović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na