DIPLOMATIJA Zategnuti odnosi

Savjetnica Mirjana Hrga odgovorila: Ima li šanse za sastanak Grabar-Kitarović i Komšića

Bilo bi dobro da se razgovara i da se nađu rješenja, kazala Hrga

Avaz.ba
06.11.2019 11:36

Grabar - Kitarović i Komšić: Može li doći do sastanka

Foto: Arhiv

Gost emisije “Pressing” na televiziji N1 Hrvatska bila je Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za strateška pitanja te za odnose s hrvatskim Saborom i Vladom RH.

Upitana šta misli može li doći do susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića Hrga je kazala da misli da ne može.

- Ne, mislim da ne može i da to nije realno sada - rekla je Hrga te dodala da se o razlozima takvoga stava nema ništa posebno objašnjavati.

Istaknula je da između predsjednice RH i "otimača hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, koji je na tu poziciju po treći put izabran bošnjačkim glasovima, zahvaljujući nakaradnom i neustavnom Izbornom zakonu BiH, ne može biti nikakva dijaloga".

- Kakav dijalog; ako znamo sve probleme koji jesu, ako se postavlja pitanje konstitutivnosti jednog od tri naroda. Ako smo suočeni sa svime čime jesmo, o čemu ćemo tu sada pričati - kaže Hrga te dodaje:

- Bilo bi dobro da se razgovara i da se nađu rješenja, a rješenja će se morati naći. Rješenje će se morati naći i zbog dobra Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske da svi možemo ići naprijed, ali ovo nisu fer pozicije - naglasila je Mirjana Hrga.

Komentari

NA VRH