REAKCIJE Nakon promocije u Beogradu

Džaferović: Država Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije

Avaz.ba
06.11.2019 11:40

Džaferović: Srbija šalje jasnu poruku

Foto: Avaz

Promocija knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, nova je uvreda za porodice ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

On ističe da Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca.  

- Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji. Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljudi koje je pobio prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose s BiH. Vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz), koji je upravo na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom - navedeno je u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.  

Kao član Predsjedništva insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde.

NA VRH