PAZARIĆ

Nositi grb i zastavu BiH čast je svakog vojnika

Među 204 vojnika su i 33 žene, što je najveći broj od postojanja Centra

Piše: R. Balić

8.11.2019

Sa svečanosti u Pazariću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Pripadnici 22. klase mladih vojnika jučer su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga (OS) BiH u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Osim pripadnika Centra za osnovnu obuku, svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OSBiH, Komande za podršku OSBiH, predstavnici Komande za obuku i doktrinu te predstavnici ostalih komandi i jedinica OSBiH i međunarodnih misija, koji su uputili čestitke najmlađim pripadnicima Oružanih snaga.

- Moramo biti ponosni na ovu klasu vojnika, njih 204, koji su nakon uspješno savladane vojne obuke za vojnike svečano položili zakletvu. Među njima su i 33 žene, što je najveći broj od postojanja Centra. Od 15. decembra služit će u vojnim jedinicama OSBiH - rekao nam je pukovnik Alem Kaplan, komandant Centra za obuku.

Svečanosti u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću prisustvovalo je i više hiljada građana, rodbina i prijatelji mladih pripadnika OSBiH, koji nisu krili zadovoljstvo povodom završetka obuke, potpisivanja teksta svečane zakletve, te prvog ugovora o profesionalnoj službi.

Za Dženitu Močević ovo je najsretniji dan u životu.

- Nositi grb i zastavu BiH je velika čast i odgovornost. Ovaj dan zauvijek će mi ostati u sjećanju. Presretna sam. Kroz daljnje aktivnosti i napredovanje u OS želim se odužiti na ukazanom povjerenju.

Nemanja Lukić je iz Doboja. U Pazarić je došla cijela porodica i prijatelji.

- Od danas sam profesionalno vojno lice. Drago mi je što sam uspješno završio obuku i postigao najbolje rezultate od 204 kandidata. To je obaveza da radim još više. Nositi grb i zastavu BiH je velika obaveza i čast svakog vojnika.

Midhat Arapović iz Brčkog završio je pravni fakultet, a danas je i zvanično i profesionalno vojno lica.

- Na ovaj način želim se usavršiti u više segmenata. Ljubav prema domovini je odlučila da svoj posao nastavim u Oružanim snagama BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.