POLITIKA

Senat RS: Vratiti se ustavnoj strukturi koja je uspostavila današnju BiH

Pozvali političke faktore iz RS da po strateškim pitanjima za taj bh. entitet iskažu jedinstvo

Senat RS. Srna

Srna

10.11.2019

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je na sjednici entitetskog Senata zaključeno da institucije RS, na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, trebaju spriječiti bilo kakvu daljnju neustavnu transformaciju BiH.

Bit će izrađena, kazala je, i određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH “vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja".

Senatori su razmatrali materijal za sutrašnju posebnu sjednicu, a Cvijanović je na konferenciji za novinare danas u Banjoj Luci rekla da Senat predlaže da entitetske institucije, prvenstveno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, Akademija nauka i umjetnosti i sve organizacije od javnog interesa, aktivno se uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti.

Naglasila je da Senat poziva političke faktore iz RS da po strateškim pitanjima za taj bh. entitet iskažu jedinstvo, pa i na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta, zakaznoj na zahtjev vladajuće većine u tom bh. entitetu, a razmatrat će se Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.