FOND PIO RS

Za penzije više nije potrebno dostavljati potvrdu o životu

Građani se bespotrebno izlažu troškovima i nepotrebnoj proceduri

Fond PIO RS: Obavještenje korisnicima. Arhiv

Piše: Avaz.ba

11.11.2019

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO RS) saopćili su da njihovi korisnici koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu u obavezi Fondu dostavljati potvrdu o životu za 2019./2020. godinu i naredni period.

- Naime, za korisnike prava Fonda PIO Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine (11.560 korisnika) činjenica smrti utvrđuje se elektronskom razmjenom podataka s Federalnim zavodom MIO/PIO, preko Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) - navode iz Fonda PIO RS.

Dodaju da je uočeno da veći broj korisnika, po ranijој оbavezi i ustaljenoj praksi, kada nije funkcionirala elektronska razmjena podataka između nosilaca osiguranja, i dalje dostavlja potvrdu o životu, čime se bespotrebno izlažu troškovima i nepotrebnoj proceduri.

- Stoga Fond PIO Republike Srpske svojim korisnicima s prebivalištem u Federaciji BiH upućuje preporuku da dostavljanje potvrde o životu, kako bi se  u narednoj godini isplata penzije vršila redovno i bez prestanka, više nije potrebno - naveli su iz Fonda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.