SARAJEVO Počelo rušenje objekata na trasi Prve transverzale

Forto: Objekti "Pennyja" nemaju potrebne dozvole, ništa nas neće zaustaviti

Sredstva spremna, sljedeće godine više mašina na terenu

Sl. M. - I. K.
12.11.2019 10:34

Ovo je prva prava akcija i sada idemo korak po korak, rekao je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Fotro, koji je prisustvovao rušenju prvog objekta na trasi Prve transverzale.

- Najbolje bi bilo da što prije oslobodimo prostor da bismo mogli raditi ovaj rotor kod Željezničke stanice, Kranjčevićeva i Braće Begić. Rotor Velešići ćemo riješiti u narednom periodu. Na toj dionici je ostalo da se dogovorimo oko objekta “Penny Plus”, potrebno je da se pokrene zakonska procedura gdje ćemo mi u skladu sa zakonom ući u pregovore, ti se uvjeti još nisu stekli – rekao je Forto.

Kada je riječ o spornoj parceli, premijer ističe da je ona kao i svaka druga, samo što je veća.

- “Penny” ima više od 20.000 kvadrata svoje zemlje. Ovdje smo imalo 500 kvadrata. Ali procedura je jednaka. Svi imaju jednak pristup, po zakonu u skladu s procedurama – istakao je Forto.

Na pitanje “Avaza”, Forto je potvrdio da je dobio odgovor od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u vezi s nelegalnim objektima firme “Penny” na ovoj trasi, a koje je na posljednjem zasjedanju Skupštine KS problematizirao šef Kluba SBB-a Zvonko Marić.

- Dobili smo odgovor od Kantonalne inspekcije, koja je utvrdila stanje na terenu. Objekti koji se nalaze na trasi za firmu koju spominjete nemaju potrebnu ni građevinsku ni urbanističku dozvolu. Bitno je da smo krenuli, neće nas ništa zaustaviti u rušenju – poručio je Forto.

On je istakao da su sredstva spremna, napomenuvši da će sljedeće godine više mašina izaći na teren.

Komentari

NA VRH