PROJEKTI

Džindić: Javni poziv za istraživanje i eksploataciju nafte u FBiH za petnaestak dana

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH, kazao Džindić

Džindić: Šest mjeseci trajat će javni poziv. M. R. S.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

13.11.2019

Međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH bit će objavljen za 15-ak dana, kazao je danas Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, nakon što je Federalna vlada danas donijela odluku o pokretanju aktivnosti na ovom projektu.

- Zainteresirane kompanije će imati šest mjeseci roka za prijavu na javni poziv. Nakon toga će stručna komisija, koju će činiti predstavnici Vlade i oba doma Parlamenta FBiH, analizirati i izabrati finalnu kompaniju koja će vršiti istraživanje - dodao je Džindić.

Istakao je da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH te naglasio da nafte ima, da je bivša Jugoslavija radila istraživanje, ali nije došlo do većeg istraživanja i eksploatacije.

Istraživanje će se vršiti na četiri bloka, i to na bloku Dinarida, tuzlanskog bazena, te na dva manja bloka u Posavini.

Na pitanje koliko aplikanata očekuju imajući u vidu da je u Sarajevu, Londonu, Budvi i u Turskoj prezentiran projekt, Džindić je kazao da je najviše učesnika bilo u Londonu, njih 22, te da su imali određena pitanja na koja su im naknadno pisano odgovorili i sve su to uvrstili i u javni poziv da ne bi nešto ostalo nedefinirano.

Džindić je odgovarao i na kritike članova Nadzornog odbora i malih dioničara upućene zbog Skupštine dioničara Rudnika Banovići koju je Vlada FBiH zakazala za petak. Istakao je da su poslali 1.352 poziva na adrese svih dioničara koje su upisane u Registru vrijednosnih papira, a za oko 60 dioničara poziv su poslali i na po dvije adrese, tako da ne stoji kritika da Vlada nije svima uputila pozive.

Džindić je kazao i da je sjednica Skupštine zakazana za 27. novembar zakazana nezakonito, ali i da je Vlada FBiH većinski dioničar u Rudniku Banovići i ima pravo zakazati Skupštinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.