AKTUELNO

Kavalek o zaključcima NSRS: Poštovati dejtonsku strukturu, Ustav BiH definira prava RS

Bh. građani od političara očekuju rješavanje stvarnih problema

Ketlin Kavalek. Arhiv

Fena

14.11.2019

Građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, očekuju od političkih predstavnika da rješavaju stvarna pitanja, a ne da kreiraju nova, kazala je šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), pozivajući na poštivanje dejtonske strukture uređenja države.

Komentirajući 20 zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na ovosedmičnoj posebnoj sjednici, Kavalek napominje da preliminarna analiza tih zaključaka dovodi do zabrinutosti u vezi s mnogim značajnim pravnim i političkim pitanjima.

- Misija OSCE-a u BiH poziva sve političke aktere u BiH da u potpunosti poštuju strukture uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, uključujući institucije i procedure predviđene Ustavom BiH, koje jasno definiraju i prava predstavnika Republike Srpske, te reforme o kojima je postignut dogovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, u potpunosti u skladu s ustavnim okvirom BiH - zaključila je.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma.

Narodna skupština zadužila je i entitetsku vladu da analizira efekte, kako je rečeno, neustavnih prijenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH, uključujući nadležnosti prenesene međuentitetskim sporazumima u oblasti odbrane i indirektnih poreza, s ciljem pokretanja razgovora o preispitivanju njihove efikasnosti.

U međuvremenu je reagiralo i Vijeće za provedbu mira (PIC), poručivši da vlasti Republike Srpske pogrešno tumače Dejtonski sporazum. Izdvojeno mišljenje, kao i obično, imala je Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.