MOSTAR

Porodica Zovko dobila i drugu bebu vantjelesnom oplodnjom

Katarina i Kristina: Velika radost. Avaz

Piše: S.K.

22.11.2019

Prva beba začeta IVF oplodnjom u Mostaru David Zovko dobio je sestru Kristinu, također začetu vantjelesnom oplodnjom u Poliklinici "Arbor Vitae dr. Sarić" u Mostaru. David i Kristina postali su prvi brat i sestra začeti vantjelesnom oplodnjom u Mostaru.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zdrava i lijepa djevojčica Kristina rodila se duga 56 centimetara i teška 3.756 grama. Majka Katarina i otac Davor, kojima je jedini način da dođu do djeteta bila vantjelesna oplodnja, ne kriju radost.    

- Ovo je najveća sreća što se moglo dogoditi u životu. Djeca su najveće blago. Nakon prvog puta, kad smo dobili Davida, pokušali smo prirodnim putem, ali nakon dvije godine nije išlo. Odlučili smo se ne gubiti vrijeme i dok smo još mladi dobiti i drugo dijete. Kao i s Davidom, uspjelo je iz prvog puta - govori majka Katarina, ne krijući radost zbog prinove.


Presretni roditelji s dr. Sarićem. Avaz

Doktor Senad Sarić, specijalista za ginekologiju i porodiljstvo, voditelj Centra za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće "Arbor Vitae dr. Sarić" u Mostaru, ističe kako je prva beba začeta IVF-om i rođena u Mostaru, mali David Zovko.

- Ranije su procedure vantjelesne oplodnje bile rezervirane samo za velike gradove tako da smo mi ponosni da sve to možemo obavljati u našem Mostaru. Poslije njega, rodilo se još dosta bebica na ovaj potpomognuti način, a sada je mali David istom precedurom u našem Centru dobio i sestru Kristinu - ističe dr. Sarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.