MOSTAR

Čović: Vijeće ministara do Božića, to više niko ne može rasturiti

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

25.11.2019

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na čijem se dnevnom redu našla informacija o razgovorima oko uspostave vlasti te Izbornog zakona BiH. Posebna tačka su bili lokalni izbori naredne godine, gdje se raspravljalo o ideji da HNS nastupi zajedno, kako je to novinarima kazao Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH i lider HDZ-a BiH. 

Čović je kazao kako se nada da će sutra uslijediti imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH, a da će sljedeće sedmice on dobiti taj mandat, nakon čega će uslijediti proces usaglašavanja ministara i zamjenika ministara. Cjelokupan proces uspostave Vijeća ministara, istakao je Čović, trebao bi svakako biti završen do božićnih blagdana.


Usaglašeni stav

- Koriste se pomalo i spinovi, ali i poeni da je neko izgubio ili profitirao u ovom svemu. Ovdje nema ni gubitnika ni dobitnika. Taj dokument je onakav kakav jeste, nije se bitnije mijenjao, naravno, dogovor je da tog dokumenta u javnosti formalno nema, ima u komunikaciji na koju se odnosi, dok se ne uspostavi novo Vijeće ministara - kazao je Čović, komentirajući posljednja prepucavanja o dokumentu koji BiH šalje u Brisel.

Dodao je da misli da su u cijeloj priči, prije svega, dobile Bosna i Hercegovina i njene institucije koje 13 mjeseci čekaju na uspostavu vlasti.

- Vijeće ministara će morati intenzivno raditi na svim pitanjima koja se tiču reformske agende, ona je vrlo široka - iznio je on.

Upitan je li Bosna i Hercegovina u MAP-u, Čović je odgovorio: 

- Šta ako jeste ili šta ako nije? Mi se danas nalazimo u jednoj poziciji da se moramo boriti za svoje mjesto na euroatlantskom putu. Oko evropskog puta sve je apsolutno jedinstveno kako se god mi ponašali. Bio sam uvjeren da ćemo mi MAP aktivirati prošle godine u šestom, sedmom mjesecu i dobiti kandidatski i status i zato sam danas opet optimističan, ako Vijeće ministara napravimo, a hoćemo, to je evidentno i to više niko ne može rasturiti, da pokušamo u petom mjesecu biti na stolu u vrijeme presjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zato nema nijedan preduvjet do jedne političke stabilnosti. To da li smo bliže ili dalje jednom procesu, mi smo u njemu, a hoćemo li ikad ući u NATO savez i kada ćemo ući, to opet zavisi od institucija BiH koje će o tome odlučivati. Hrvatska strana tu nema dvojbe kada je u pitanju euroatlantski put, srpska ima i to će se uvažavati - istakao je Čović.


Dragan Čović u Mostar. M. Smajkić

Osvrnuvši se na pisanja medija o tome ko će ispred HDZ-a BiH biti u Vijeću ministara BiH, Čović je kazao kako je dobro da malo mediji kadroviraju u ime HDZ-a BiH. 

- HDZ ima svoj stav oko svakog od tih mjesta, tri ministra, od finansija, civilnih poslova i pravde, tri zamjenika, vanjska trgovina, vanjski poslovi i odbrana. HDZ će se držati svog dosadašnjeg načela, iskusnih, mladih ljudi, dovoljan broj zastupljenosti oba pola i da imamo ljude sa svih područja BiH - kazao je Čović, dodavši da nije samo riječ o imenovanjima u izvršnoj vlasti već i u onima koja se odnose na agencije. 

Kada je riječ o Vladi FBiH, Čović je naveo da su s partnerima otpočeli razgovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, gdje se traži rješenje za Predsjedništvo, Dom naroda i Grad Mostar, kao zajednički paket.

- Ko god to nazove nekom blokadom, ja ću reći da to nema nikakve veze s blokadama. Mi tražimo partnere kao što smo tražili, evo, 13 mjeseci. Zamislite koliko je za Hrvate prevažno da 2022. godine imamo Izborni zakon i da nam više niko ne može birati legalne predstavnike. Otvorili smo, također, proces o tome kako reorganizirati Vladu FBiH, zajedno sa SDA i nadam se da ćemo za nekih mjesec uspjeti doći do nekog usaglašenog stava. Riječ je o tome da iz Vlade nestanu neka neustavna ministarstva, a da dođu neka druga koja su potrebnija i značajnija za ovo vrijeme. Jedna od ideja je bila da se uvede ministarstvo za mlade, obitelj, demografiju, ali da ne ulazim u te detalje, sjeli su eksperti i s jedne i s druge strane - objasnio je Čović.

Odgovarajući na pitanje o tome kakav stav imaju Hrvati prema Danu državnosti BiH, Čović je kazao da čestita svima onima koji slave Dan državnosti Bosne i Hercegovine.


Zajednički blagdani

- Znamo da imamo različitih promišljanja i ja bih bio sretniji da imamo zakon o blagdanima kojim bismo to definirali jedinstveno, da više ne nagađamo. Ali nismo izuzetak, pa vidite u našem okruženju koliko se ljudi nadmudruje, koji nemaju ovih problema, kako bi odredili neke datume. Kad ćemo doći do te razine usaglašenosti da uspostavimo jedan takav režim unutar naših dogovaranja, pa da ubuduće zajednički obilježavamo sve blagdane koji jesu blagdani Bosne i Hercegovine, vidjet ćemo.

Volio bih da upravo, na tragu današnjeg dana, uz ovu čestitku koju šaljem svima vrlo ovako javno, da nas sve pozovemo da izgradimo takvu Bosnu i Hercegovinu, da se hrvatski narod ne osjeća majoriziranim, da se u ime njega ne može birati u Bosni i Hercegovini – poručio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.