ZANIMANJA

Na brijanje britvom dolaze mu mušterije i iz Sarajeva i Mostara

Bilo nas je nekoliko na kursu i jedan od zadataka bio je da obrijemo balon. Jedino sam ja uspješno to obavio, kaže Halebić

Majstor je za njega rekao da ima laku ruku. Avaz

Piše: S. Džajić

28.11.2019

Ibrahim Halebić vlasnik je frizersko-brijačke radnje u neposrednoj blizini Kamene ćuprije u Konjicu. Poznat je po tome što je jedini brico u tom gradu koji svoje mušterije brije i britvom.

Završio kurs

Ovim zanatom počeo se baviti sasvim slučajno prije 19 godina, jer je nakon rata ostao bez stalnog posla.

- Po zanimanju sam mašinski tehničar i bilo je dosta razmišljanja o tome čime da se počnem baviti, ali s obzirom na to da sam prije i u toku rata znao uzeti makaze i ošišati nekoga iz raje, na kraju sam se opredijelio za ovaj posao - govori Halebić.

Kako bi usavršio zanat, u Mostaru je završio kurs za šišanje i brijanje, a posebno je nastojao da savlada tehniku brijanja britvom.

- Bilo nas je nekoliko na kursu i jedan od zadataka bio je da obrijemo balon. Jedino sam ja uspješno to obavio tako da sam položio ispit i sjećam se da mi je majstor tada rekao da imam laku ruku, što je i najvažnije za brijanje britvom - kaže Halebić te dodaje da nijednu mušteriju nije porezao po licu.

Kod njega dolaze sve generacije, a neki čak dođu iz Mostara i Sarajeva kako bi se obrijali britvom, jer se rijetko gdje može naći takva usluga.

Turisti snimaju

- Imam svoje stalne mušterije, pogotovo ljeti, u vrijeme turističke sezone mnogo se radi. Svrate i turisti, jer je njima posebno zanimljivo pa, onda, sve to snimaju mobitelima - kaže Halebić, o kome su pisali i holandski novinari.

Naglašava da mu je žao što niko neće naslijediti njegov zanat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.