AKTUELNO

Magazinović: Ne vidim konsenzus, ovo je samo otkočen proces formiranja vlasti

Saša Magazinović. FENA

Fena

26.11.2019

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Saša Magazinović, nakon sjednice Komisije, na kojoj je data preporuka za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao je novinarima da je Tegeltija, odgovarajući na pitanja članova Komisije, poslao vrlo jasnu poruku - on prihvata sve dok ne bude imenovan. 

- On ni o jednom pitanju nema precizan stav. Posebno je za mene nedopustivo da neko ko preuzima tako važnu poziciju, kaže da ga apsolutno ne interesira, odnosno da nema želje da zna šta je u dokumentu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ali da pri tome zna da je Predsjedništvo BiH uradilo dobar posao, iako ne zna šta piše u dokumentu - naveo je Magazinović.

Napominjući da bi volio da je u krivu, kazao je da ne vidi da je postignut bilo kakav konsenzus „nego je ovo samo otkočen proces formiranja vlasti, koja će po ovim važnim pitanjima, po mom sudu, biti zakočena odmah u narednoj godini“.

- Mislim da ćemo svi zajedno još jedan mandatni period biti taoci nepostojanja konsenzusa u okviru Vijeća ministara BiH o vrlo važnim pitanjima kao što su NATO integracije. Drugi razlog zbog čega nikako ne mogu podržati Tegeltiju je taj što je on, popunjavajući obrazac koji je dužan popuniti, unio netačan podatak, što predstavlja i krivično djelo prema zakonima BiH - naveo je Magazinović.

Prema njegovim riječima, na pitanje je li imao izrečenu kaznu za krivično djelo, Tegeltija je odgovorio s „ne“, a na pitanje je li protiv njega podignuta optužnica, „javno je objasnio da nije bio takav slučaj“.

- Ja ne mislim da su ljudi koji su bili presuđeni za bilo šta, moralno podobni, pa čak onda i kad im zakon odgovara, da vrše ovakvu jednu visoku funkciju - kazao je Magazinović.

Dodao je da vjeruje da Tegeltija neće imati nikakav lični autoritet niti mogućnost da donosi bilo kakve odluke, „da će biti neko ko će biti na daljinskom upravljaču koji će se nalaziti u Predsjedništvu BiH, kod Milorada Dodika“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.