SELIDBA

Abdulah Skaka: Zgrada kod Vječne vatre će postati istinska gradska kuća

Na ovaj način riješit će se dugogodišnji problem smještaja obje institucije - i Parlamenta FBiH i Gradske uprave Sarajevo

Novi dom Gradske uprave. Facebook

Piše: D. B. / Avaz.ba

2.12.2019

Gradsko vijeće prošle sedmice podržalo je odluku da se prostori gdje je smještena Gradska uprava ustupe Parlamentu FBiH, a u prostorije kod Vječne vatre uselit će se Gradska uprava. 

Na ovaj način riješit će se dugogodišnji problem smještaja obje institucije - i Parlamenta FBiH i Gradske uprave Sarajevo.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, oglasio se na svom Facebook profilu kazavši da će jedan od najpoznatijih objekata u Sarajevu, zgrada kod Vječne vatre u ulici Maršala Tita, konačno dobiti namjenu kakva mu priliči!

- Ova reprezentativna građevina postat će istinska gradska kuća, a glavni grad Bosne i Hercegovine će dobiti svoju pravu adresu i sjedište. Naime, Gradsko vijeće je prošle sedmice podržalo odluku kojom se postojeći prostori u koje je smještena Gradska uprava ustupe Parlamentu FBiH. S druge strane, Vlada FBiH je ranije donijela odluku kojom prostorije u objektu kod Vječne vatre ustupa Gradu Sarajevu za sjedište. Grad Sarajevo i Vlada FBiH spremni su pokrenuti i obnovu i unutrašnje uređenje zgrade. 

- Na ovaj način rješava se dugogodišnji problem smještaja obje institucije i Parlamenta FBiH i Grada, s obzirom na to da sadašnji uvjeti ne zadovoljavaju potrebe za efikasnijim djelovanjem - napisao je Skaka na društvenim mrežama. 

Dodaje kako se rade projekti od kojih će grad imati dugoročnu korist, a sve u interesu građana.

- Mi radimo projekte od kojih će grad imati dugoročnu korist, a sve u interesu građana. Objekt koji je izgrađen po projektu čuvenih arhitekata Josipa Vancaša i Karla Paržika dostojan je sjedišta glavnog grada. Na ovaj način ćemo ponovo oživjeti jednu vrlo važnu građevinu u samom centru grada koja će postati prava gradska kuća s dodatnim sadržajima. Želim posebno zahvaliti rukovodstvu Vlade Federacije BiH na vrlo uspješnoj saradnji i razumijevanju te gradskim vijećnicima koji su podržali ovaj projekt - istakao je Skaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.