PROCEDURE

Brkić: Borimo se protiv onih koji su uvukli politiku u policiju

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da se Zakon donosi upravo kako bi se ispravile dosadašnje nepravilnosti

Ministar izabrao „svog“ kandidata. Avaz

E. Skokić

3.12.2019

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona naći će se na sjednici Skupštine TK 12. decembra.

Rigoroznije primjene

No i prije nego što su Izmjene i dopune Zakona došle pred zastupnike reagirali su ambasador SAD u BiH Erik Nelson i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji su u zajedničkom pismu skrenuli pažnju kako Uprava policije TK ne smije i ne može biti pod političkom kontrolom.

Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK, ističe kako su Nelson i  Incko upoznati sa samo jednom stranom medalje o događanjima u MUP-u TK.

- Izmjene i dopune se odnose na izvorni tekst Zakona o unutrašnjim poslovima TK iz 2016. godine i nigdje ne stoji da će se Vlada ili Skupština TK miješati u operativni rad policije  - kaže za „Avaz“  Brkić.

On ističe da se Zakon mijenja,   između ostalog, upravo zato što je Uprava policije bila pod kontrolom pojedinačnih centara moći zarad politizacije rada policije.

Brkić: Kod nas toga nema. Avaz

Odbačeni izvještaji

- Nezavisni odbor je rangirao kandidate za poziciju direktora policije. Prošla vlast je na osnovu mišljenja ministra Huseina Topčagića izabrala drugorangiranog kandidata Dževada Kormana. Kod nas toga neće bitikaže Brkić.

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK odbačeni su izvještaji Nezavisnog odbora, a prethodno su Vlada TK i Skupština TK odbacili izvještaj o radu Uprave policije TK za 2018. godinu.

Članovi Nezavisnog odbora zapošljavali svoju djecu?!

Mahir Mešalić, predsjednik kluba DF-a u Skupštini TK, izjavio je kako ima saznanja da su članovi Nezavisnog odbora zapošljavali svoju djecu u MUP-u TK.

- Dvojica od sedam članova Nezavisnog odbora, prema mojim informacijama, zaposlila su svoju djecu u MUP TK, što je direktan sukob interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.