BIHAĆ

Nigerijski studenti koji tvrde da ih je hrvatska policija deportirala u BiH stigli u ured Službe za poslove sa strancima

MUP Hrvatske saopćio da su sami napustili Zagreb i udaljili se u nepoznatom pravcu

Terenski ured Službe za poslove sa strancima u Bihaću. E. Trako

Piše: E. T. / Avaz.ba

4.12.2019

Dvojica nigerisjkih studenata, Abija Učena Aleksandro (Abia Uchenna Alexandro) i Eboh Kenet Činedu (Kenneth Chinedu), koji tvrde da ih je hrvatska policija kidnapirala, a potom deportirala u Bosnu i Hercegovinu, trenutno su u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima u Bihaću.

Reporter "Avaza" na licu je mjesta dok se čeka rasplet situacije. U međuvremenu se oglasio i MUP Hrvatske, koji je demantirao izjave nigerijskih studenata, navodeći da su se Abija i Eboh 18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela u Zagrebu i udaljili u nepoznato.



Abija Učena Aleksandro i Eboh Kenet Činedu. Žurnal.info

Prethodno su studenti medijima kazali da su 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je, kako tvrde, zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da prijeđu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.