RAZGOVOR

Bijedić za "Avaz": Ako budemo u vlasti, onda će to biti na državnom i federalnom nivou

U opozicionim klupama dobivate dobru plaću, a nemate nikakve odgovornosti

Bijedić: Država je iznad svega. Avaz

Piše: E. Skokić

5.12.2019

Zastupnik u Parlamentu BiH i lider Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić u razgovoru za „Avaz“ rekao je kako se država nalazi u velikoj krizi i da stranke ljevice ne smiju dozvoliti njeno cijepanje.

- Zemlja je, evidentno, u velikoj krizi. Na sceni imamo tri nacionalna koncepta, od kojih dva, mislim na SNSD i HDZ BiH, nastoje podijeliti ovu zemlju. Smatram kako ljevica treba biti kohezioni faktor, taj četvrti stub u vlasti koji bi spašavao državu od podjele. Država je iznad svega i ona se može na adekvatan način odbraniti samo ako ste u vlasti - kaže Enver Bijedić.



Neformalni sastanci

Hoće li onda SD BiH biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou?

- Da me je rukovodstvo SDP-a BiH poslušalo u februaru ove godine, odavno bismo imali formiranu vlast na svim nivoima. Međutim, oni su se opredijelili na opoziciono djelovanje jer je u trenutnoj konstelaciji snaga puno lakše biti u opoziciji. U opozicionim klupama dobivate dobru plaću, a nemate nikakve odgovornosti.

Niste odgovorili hoćete li u vlast sa SDA, SNSD-om, HDZ-om BiH...?

- U Državnom parlamentu sjedim s kolegama iz DF-a i mogu reći da do sada nismo obavili nijedan zvanični razgovor. Bilo je neformalnih sastanaka, ali... Izvjesno je da ćemo djelovati zajedno sa DF-om i na državnom, ali i na federalnom nivou. U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trenutno imamo pet zastupnika. Kažem trenutno, jer postoji mogućnost povećanja tog broja, a imamo i jednog zastupnika u Domu naroda. Ukoliko budemo dio vladajuće koalicije, onda će to biti i na državnom i na federalnom nivou. Ponavljam da nikakvih zvaničnih sastanaka nije bilo, ali jeste kontakata.


Bivši drugovi

U kakvi ste odnosima s bivšim drugovima iz SDP-a BiH?

- Nermin Nikšić mi je poslao SMS poruku s izrazima saučešća kada mi je preminuo bratić. Čujem se sa nekim članovima SDP-a van Tuzle, ali u Tuzli ko se rukuje sa mnom odmah biva pozvan na raport kod gradonačelnika Jasmina Imamovića. Nedavno su se sa mnom na jednoj sahrani rukovali ljudi iz javnih preduzeća. Odmah ujutro su bili na raportu, bilo je čak i psovki. To oslikava odnos SDP-a Tuzla prema meni i SD-u BiH – zaključuje Enver Bijedić.


Spektakularni rezultati

Kompletno rukovodstvo Gradskog vijeća Tuzla je prešlo u SD-u BiH i to nama daje posebnu težinu u radu Gradskog vijeća. Na taj način dobivamo na važnosti, te najavljujemo kakve ćemo spektakularne rezultate imati iduće godine na lokalnim izborima - izjavio je predsjednik SD-a BiH Enver Bijedić.


Bijediću se jučer u Socijaldemokratima BiH pridružio i Mirel Mišković, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.