AKTUELNO

SDA: Zahtjevi građana na Uborku su opravdani; SDP: Policija djeluje pod političkim pritiskom

Policija jutros deblokirala deponiju. M. Smajkić

E. Ma. / Avaz.ba

9.12.2019

Na jutrošnju deblokadu deponije Uborak od jakih policijskih snaga, oglasili su se iz SDA i SDP-a.

SDA smatra da su zahtjevi građana opravdani, a SDP tvrdi da policija djeluje pod političkim pritiskom.

U reakciji Stranke demokratske akcije Mostar - sjever navodi se da problem ove deponije ne može biti riješen preko noći, niti za nekoliko dana.

- Dužni smo da apeliramo na sve nadležne institucije, a prevashodno na Gradsku upravu Grada Mostara da uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji su još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te direktno utječe na zdravlje i normalan tok života - piše u saopćenju SDA. 

Dodaju da se konzistentno zalažu za vladavinu prava i zakona te u skladu s tim pozivaju Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno rješenje izdato od nadležnog Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, te preduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema.

- Uvažavajući činjenicu da s područja Mostara treba ukloniti komunalni otpad koji se nagomilao usljed toga što ga više dana nije odvozilo komunalno preduzeće, pozivamo sve nivoe vlasti da u skladu sa svojim mogućnostima Gradu Mostaru osiguraju neophodnu finansijsku pomoć u vidu subvencioniranja troškova odvoza i deponovanja komunalnog otpada na neku od deponija iz okruženja s kojim bi Grad Mostar zaključio ugovor o deponovanju komunalnog otpada - navodi se u saopćenju.

Iz ove stranke podsjećaju kako je prije više mjeseci potpisan sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju, ali do sada skoro ništa nije preduzeto te ovim putem pozivaju Grad Mostar da hitno postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma.

- Također, ovim putem pozivamo stvarno nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema. Posebno naglašavamo da SDA Mostar - sjever u potpunosti podržava rad policijskih službenika i cijeni njihov angažman te iste poziva na korektno postupanje prema građanima koji mirnim i nenasilnim okupljanjem traže normalan i dostojanstven život uz uvažavanje interese građana sa ovih prostora. Još jednom apelujemo na sve strane, da se dijalogom i međusobnim uvažavanjem, jedino može doći do adekvatnog, sistemskog i dugoročnog rješenja po ovom pitanju - piše u saopćenju SDA Mostar - sjever.

O dramatičnim dešavanjima u Mostaru oglasili su se i iz gradske organizacije SDP-a. Njihov predsjednik Arman Zalihić napisao je kako je ministar unutrašnjih poslova  Slađan Bevadna izvršio pritisak da policija upotrijebi silu protiv ljudi koji štite zakon. 

- Žalosno je da MUP osigurava ulazak kamionima na divlju i nelegalnu deponiju. Cilj je nastavak kriminala kojeg provode HDZ i SDA u Gradskoj upravi i JP "Deponija". Na kraju - no pasaran! Doći će vrijeme kad će Tužilaštvo raditi svoj posao, ova deponija biti zatvorena, otpad se deponirati na zakonit način, glasnogovornici režima Bevanda i Kaplan biti na smetljištu politike, a odgovorni za ovo u zatvoru - naveo je Zalihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.