OTKRIVAMO Čeka se prijem i obuka novih zaposlenika

’Bh. Alkatraz’ će u maju primiti prve zatvorenike!

Oko 400 pritvorenika i zatvorenika služi kaznu zatvora u entitetskim zatvorima

M. Aščić
09.12.2019 19:49

Zatvor u Vojkovićima: Objekt vrijedan 80 miliona KM

Foto: Avaz

Vjerujemo da će prvi državni zatvor u maju ili junu sljedeće godine primiti prve zatvorenike i pritvorenike, rečeno je za „Dnevni avaz“ iz Ministarstva pravde BiH.

Novi čuvari

Ova ustanova, podsjećamo, vrijedna 80 miliona maraka, smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. avgusta. No, tek prije nekoliko dana raspisan je konkurs za zaposlenje više od 100 radnika, među kojima je i veliki broj zavodskih čuvara.

Iz Ministarstva nam je pojašnjeno da nakon okončanog prijema u radni odnos zaposlenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, slijedi prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj jednoj instituciji, što je preduvjet za prijem zatvorenika.

Nakon što zaposleni prođu potrebne obuke, može početi prijem prvih zatvorenika.

- Trenutno je oko 400 pritvorenika i zatvorenika koje je na kaznu zatvora osudio Sud BiH i koji kaznu izdržavaju u entitetskim zatvorima. Taj broj varira iz mjeseca u mjesec, stoga trenutno nije moguće dati tačan broj zatvorenika koji će tada biti smješteni u državni zatvor - rečeno nam je.

  • Jašarević:  Pucao na  Ambasadu SAD
    Jašarević: Pucao na Ambasadu SAD Foto: (Arhiv)

Okorjeli kriminalci

Inače, kapacitet ovog zatvora iznosi oko 500 mjesta, a među prvim stanarima očekuju se osuđenici na višegodišnje kazne. Radi se o počiniocima teških ubistava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima.

Tako bi, prema informacijama „Avaza“, među prvim stanovnicima trebao biti i Mevlid Jašarević, osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Haris Čaušević, koji je dobio 35 godina zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Mjesto u državnom zatvoru osigurao je i okorjeli kriminalac Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije osuđen 2015. na 40 godina robije. Sasvim sigurno dolazi i monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine robije za ratne zločine u Sarajevu.

  • Vlahović:  Monstrum s  Grbavice
    Vlahović: Monstrum s Grbavice Foto: (Arhiv)

Bolnica, kuhinja, fitnes sala

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, fitnes sala, radionica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Komentari

NA VRH