REAKCIJE Član Predsjedništva BiH

Dodik: Komšić je neovlašteno pisao Ambasadi BiH u Švedskoj u vezi s dodjelom Nobelove nagrade

Srna
10.12.2019 15:51

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neovlašteno je pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi s prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Predsjedništvo BiH, kako i sam Komišić priznaje, nije raspravljalo o tome, pa je nejasno ko je donio odluku da osoblje ambasade ne ide na dodjelu Nobelove nagrade. Da sve bude još čudnije, Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu ceremoniju, nije dobilo čak ni upit iz MVP-a ili Ambasade BiH u Švedskoj - istaknuo je Dodik upitan da prokomentira Komšićeve instrukcije upućene zaposlenima u Ambasadi BiH u Švedskoj da bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlaštenja bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

- Komšićevo insistiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskreditira BiH u očima civiliziranog svijeta - zaključio je Dodik.

NA VRH