REAKCIJE Predsjednik Srbije

Vučić čestitao Handkeu: Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas

Al. Ti. / Srna

Aleksandar Vučić

Foto: Agencije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki austrijskom piscu Peteru Handkeu, kome je u utorak svečano uručena Nobelova nagrade za književnost, istakao je da Srbija smatra Handkea za istinskog prijatelja.

- Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, bit ću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca - naveo je Vučić.

On je izrazio nadu da će Handke uskoro posjetiti Srbiju.

Vučić je naveo da je ovo nagrada Handkeu za njegov izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se bori za svoje ideale vrhunskog intelektualca.

- Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne - istakao je Vučić u čestitki.

Inače, Handke je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na