AVAZ SAZNAJE

SIPA okončala provjere sedam od preostalih osam kandidata za ministre i zamjenike

Prema nezvaničnim informacijama, još traju provjere za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice

Zoran Tegeltija. Avaz

Piše: S.D. /Avaz.ba

20.12.2019

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) okončala je provjere za sedam od osam preostalih kandidata za ministre i zamjenike u budućem sazivu Vijeća ministara BiH, nezvanično saznajemo u SIPA-i. Kako je za "Avaz" nezvanično potvrđeno, provjere su okončane za kandidata za ministra sigurnosti Fahrudina Radončića (SBB), kandidatkinju za ministricu vanjskih poslova Biseru Turković (SDA) te kandidata za ministra odbrane Sifeta Podžića (DF).

Završene su i provjere kandidata za zamjenike ministara Dževada Mahmutovića, Nedžada Brankovića, Nezira Pivića i Hazima Rančića. Rezultati provjera za ovih sedam kandidata , navodno su već  dostavljeni Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. 

Prema nezvaničnim informacijama, još traju provjere za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Provjere u SIPA-i ranije su okončane za Stašu Košarca (SNSD), kandidata za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Vojina Mitrovića (SNSD), kandidata za ministra prometa i komunikacija, Vjekoslava Bevandu (HDZ), kandidata za ministra finansija, Josipa Grubešu (HDZ), kandidata za ministra pravde, Ankicu Gudeljević (HDZ), kandidatkinju za ministricu civilnih poslova BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu završila je provjere i za kandidate za zamjenike ministara Josipa Brkića, Miju Krešića, Vladimira Mijatovića i Ljiljanu Lovrić.

Međutim, nezvanično saznajemo da su i za Mijatovića zatražene neke dodatne provjere koje još traju. 

Svi navedeni kandidati ranije su dobili zeleno svjetlo od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ispunjavaju uvjete da uđu u novi saziv Vijeća ministara BiH.

Nezvanično saznajemo da Vijeće ministara BiH može biti imenovano i ako ne budu završene provjere jednog kandidata za ministra, što znači da bi sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi se našla samo tačka o imenovanju Vijeća ministara BiH mogla održati u ponedjeljak, 23. decembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.