BOSNA U MINESOTI

Grozni Dejtonski sporazum je učvrstio temelje apartheida

U muzeju se nalaze vrijedni eksponati iz SFRJ, ratne i poratne BiH

Kaže da mu je drag svaki eksponat iz naše zemlje. Avaz

Piše: E. Skokić

22.12.2019

Amerikanac njemačkog porijekla Kris Metju (Chris Mathieu) u svojoj kući u Minesoti u SAD napravio je muzej posvećen Bosni i Hercegovini. U našoj državi je bio šest puta, planira doći narednog ljeta, a sa sobom će povesti kompletnu porodicu koja je, kao i on, fascinirana historijom Bosne, njenim ljepotama, kulturama, narodima... 


Sirija ili Rohinja

Zvuči gotovo nestvarno, ali je istinito. Metju je kao osmogodišnji dječak bio fasciniran ličnošću Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih, čiji je „najbolji sin jugoslavenskih naroda i narodnosti“ bio jedan od osnivača.

- Odrastao sam s raznolikom grupom prijatelja koji su imali drugačije porijeklo i kulturu. Zbog toga sam se zainteresirao za humanističke nauke, ali i politiku, jer su mladići moje generacije bili zabrinuti zbog mogućeg nuklearnog uništavanja planete. S terminom Bosne prvi put sam se susreo 1984. godine tokom magičnih Olimpijskih igara u Sarajevu. Prethodno mi je učitelj religije u školi pričao o posjeti Međugorju te o ljepotama Bosne koje je tada vidio - kaže Metju za „Avaz“.

Metju: Imam potpisane predmete i Jovana Divjaka. Avaz

U njegovom muzeju nalaze se vrijedni eksponati iz bivše Jugoslavije, ratne i poratne BiH. Veoma dobro je upoznat s agresijom na BiH 1992.-1995. godine i iz tog tragičnog perioda posjeduje uistinu vrijedne eksponate.

- Divim se multietničkoj povijesti i kulturi BiH, njenom narodu i tradiciji. Nažalost, uprkos upozorenjima nakon Drugog svjetskog rata da se zlo nikada više nikom ne smije ponoviti na tlu Evrope, vama se, naočigled cijelog svijeta, dogodilo. Svijet je gledao vijesti iz BiH u noćnim satima i nije poduzimao ništa. Nešto slično što smo nedavno vidjeli u Siriji ili Rohinja muslimanima. Grozni Dejtonski mirovni sporazum je u BiH učvrstio stanje apartheida i ta činjenica me žalosti – govori on.

Informira i educira

Tokom rata u BiH uništeno je na hiljade knjiga, vrijednih muzejskih eksponata, kulturnih i vjerskih spomenika. Metju je u Minesoti sačuvao na jednom mjestu suvenire koje je dobivao ili kupovao, a planira da dio svog opusa izloži u nekoj od vodećih svjetskih galerija. Bosanci i Hercegovci koji su posjetili njegove odaje bili su fasciniranim onim što su tamo vidjeli.

- Po preseljenju u Minesotu napokon sam dobio prostor gdje sam mogao izložiti sve prikupljene stvari. Informiram i educiram ljude o BiH i mogu vam reći kako je posljednji dio genocida zapravo njegovo negiranje. Zločini i genocid se sve češće i jače negiraju, pravi se neka vrsta revizionizma i minimiziranja onog što se dogodilo. Čak se to događa i u Evropi. Čuli ste izjavu francuskog predsjednika Makrona ili kome je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost – kaže Metju.

Koliko je zavolio BiH govori činjenica da je razmišljao o preseljenju iz SAD u našu državu. Odustao je od tog nauma zbog raznih okolnosti, ali nije odustao od Bosne.

- Moji bosanski prijatelji često mi kažu kako znam o Bosni više od njih. Ne znam je li to istina, ali ako jeste, onda je to zasigurno zbog činjenice da se ljudi u BiH svakodnevno bore za svoj goli život. Za mene je luksuz vrijeme koje provedem razmišljajući o BiH – tvrdi on.

Od Olimpijade u Sarajevu, preko dresova, plakata, ratnih obilježja, uniformi, kaciga pa do fotografija iznad Vječne vatre kada je na balkonu s Kadetskom košarkaškom reprezentacijom BiH proslavljao osvajanje zlatne medalje u Litvaniji – sve se to nalazi u njegovom muzeju.

Crni labudovi

- Imam, zaista, dosta postera iz ratnog vremena, ali i prijeratnog i poslijeratnog razdoblja. Neke od eksponata kupio sam od pripadnika UNPROFOR-a, neke od IFOR/SFOR-a. Imam i poklone dobivene tokom putovanja kroz BiH. Imam potpisane predmete od Jovana Divjaka ili Željka Komšića. Prikupljao sam ratne oznake Armije RBiH, HVO-a i tzv. AP zapadna Bosna. Saudin Bećirović mi je, prije nego što je umro, poslao svoju uniformu. Imam veliku kolekciju vojnih časopisa iz BiH i ogromnu kolekciju knjiga.

Svaki eksponat mi je veoma drag, ali volim stvari iz Titove ere i ideale bratstva i jedinstva. Lično mi se sviđaju stvari i oznake koje su nosili „Crni labudovi“, a volio bih nabaviti oznaku „Crnih oblaka“ iz Cerske ako je iko iz te jedinice ostao živ – kazuje on.

Nema oznaka Vojske RS, njihovi pripadnici počinili genocid

U svom muzeju nema oznaka Vojske RS, a Metju objašnjava i zašto.

- Pripadnici te vojske su počinili genocid i „gurali“ fašističke ideale. Ako bih imao takve simbole, to bi značilo isto kao da imam i nacističke. Ne želim reći da su svi Srbi koji su se borili u VRS fašisti. Neki su regrutirani, neki su smatrali da su njihovi domovi ugroženi, neki su se plašili šta će biti s njihovim porodicama ako ne odu u vojsku. Međutim, VRS je izvršio genocid, ne samo u Srebrenici, već širom BiH. Posebno 1992. godine, kada su napali nenaoružane civile i s tim se generacije koje dolaze moraju suočiti - zaključuje Metju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.