TUŽILAŠTVO BiH Terete se za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika VRS

Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog zločina u Brčkom 1993. godine

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza

Avaz.ba

Tužilaštvo BiH

Foto: Avaz


Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je podignuta optužnica za ratni zločin protiv zarobljenika u Brčkom 1993. godine. Kako se navodi, za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića, rođenog 1975. godine u Brčkom, Smajila Omerovića, rođenog 1970. godine u Zvorniku, Jasmina Huskanovića, rođenog 1971. godine u Brčkom, Kemala Hindića, rođenog 1949. godine u Jablanici, Martina Frančeševića, rođenog 1962. godine u Brčkom, Ramiza Pljakića, rođenog 1958. godine u Sjenici u Srbiji, Ive Anđelovića, rođenog 1963. godine u Brčkom, Hazima Fazlović, rođenog 1950. godine u Bračkom, i Bahrije Fazlovića, rođenog 1967. godine u Brčkom. 

Prema optužnici, Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali su protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje reguliraju postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović terete se da su u svojstvu komandanta Operativne grupe I - Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti mjere kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin. 

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

NA VRH

Podijeli članak na