RAZGOVOR

Nikolaidis za "Avaz": Ideja je bila povesti sveti rat u Crnoj Gori s blagoslovom patrijarha Irineja

Bit će i dalje tenzija, ali je očito da oni nemaju snage da istinski destabilizuju Crnu Goru, što je dobro

Nikolaidis: Ranije najavljeni incidenti. Avaz

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

7.1.2020

Ugledni crnogorski književnik, rođeni Sarajlija Andrej Nikolaidis kazao je za "Avaz" da su događanja u Skupštini Crne Gore, kada je došlo do incidenta u kojem su glavnu ulogu odigrali poslanici DF-a, bila nešto što je ranije i najavljeno. 

- Moraju se uzeti u obzir sljedeće stvari. Zakon o slobodi vjeroispovijesti priprema se od 2014. godine i nije nikakvo iznenađenje za bilo koga. Radi se o liberalnom evropskom zakonu koji je prošao na Venecijanskoj komisiji i on je potpuno u skladu s evropskim standardima. Prihvataju ga i za njega su se izjasnile i Islamska zajednica, Katolička crkva i Crnogorska pravoslavna crkva. Srpska pravoslavna crkva nije i ona je izazvala ovaj problem - kazao je na početku razgovora Nikolaidis.

Liberalan zakon

Ističe da je Demokratski front preko lidera Andrije Mandića poručio da neće prisustvovati sjednici koja je održana krajem prošle godine.

- Kazao je tada da će je bojkotovati, što je podrazumijevalo da će sjednica proći u miru. Međutim, noć pred sjednicu, avion Vlade Srbije, što je dokumentovano i fotografisano, sletio je u Podgoricu i pokupio lidere Demokratskog fronta i odveo ih u Beograd. Kada su se vratili u Podgoricu, oni su saopštili da su se sastali s patrijarhom Irinejom i da su dobili blagoslov za svoje akcije, kako u parlamentu tako i na ulici. Tada su, takođe, pozvali građane da izađu na ulice - dodaje naš sagovornik.

Napominje da je posebno zabrinjavajuće što su cijela stvar i napetosti u Crnoj Gori uvezeni iz Beograda, avionom Vlade Republike Srbije.

- Dobili smo ono što se desilo. Nastao je potpuni haos u skladu s onim kako se ranije Demokratski front ponašao. Ranije su već nasrtali na Skupštinu, Mandić i Knezović već su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pokušaja državnog udara, a na slobodi su samo zato što njihove presude još nisu pravosnažne, odnosno nije ih potvrdila viša sudska instanca. Iz njihove perspektive oni nemaju šta da izgube i svaka proizvodnja haosa za njih je povećanje šanse da oni nekako ostanu na slobodi i to im je lični motiv - potcrtava Nikolaidis.

Prijetnje za predsjednika i premijera

Šta će se dalje dešavati, Nikolaidis govori da će se tek vidjeti.

- Dobro je da je Vlada ostala pri Zakonu i bilo bi katastrofalno da se podleglo politici sile i prijetnji. Zabrinjavajuće je da je Mandić nedavno zaprijetio Bošnjacima i Hrvatima u Crnoj Gori i da oni o tom zakonu ne smiju glasati. Zaprijetio je da će pristalice Demokratskog fronta otići u kuće predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića i tamo se obračunati s njima. Kao vrhunac bio je poziv na rat i poručio je svojim, kako je kazao, "saborcima" da se pripreme. Ako to nije poziv na sukob, onda stvarno ne znam šta jeste - upozorava uvaženi književnik.

Posebno je alarmantno, ističe naš sagovornik, što je Mandić u jednom trenutku kazao, a to je dokumentirano na snimcima, da njegove pristalice budu spremne i da budu "Hristovi ratnici".

- To je njegova ideja, da on vodi sveti rat u Crnoj Gori s blagoslovom patrijarha Irineja. Radi se o ozbiljnim stvarima. Bit će, svakako, i dalje tenzija, ali je, takođe, očito da oni nemaju snage da istinski destabilizuju Crnu Goru, što je dobro - pojašnjava Nikolaidis.

Članstvo u NATO-u ključno

Kao najbolju stvar u svemu tome ističe činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a.

- Ipak je mnogo teže praviti nerede i rat neki u zemlji koja je članica Alijanse. I sada se iz ove perspektive vidi zašto je Demokratski front bio protiv ulaska Crne Gore u NATO - zaključuje Nikolaidis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.