AKTUELNO

Ambasada Velike Britanije u Sarajevu: U Srebrenici je počinjen genocid

Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, nedavno je objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina

Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH. Avaz

Avaz.ba

8.1.2020

Nakon što je podignuta optužnica protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS, vrh tog bh. entiteta odmah je reagirao te, kako to obično biva, angažirao se u falsificiranju događaja iz jula 1995. godine. 

Naime, kako navodi "Slobodna Bosna", vlasti u RS u falsificiranju događaja u Srebrenici pozvale su se na izvještaj koji se nalazi u Nacionalnom arhivu Ujedinjenog Kraljevstva, prema kojem je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira. 

U tom dokumentu upućenom Ministarstvu odbrane u Londonu od 11. jula 1995. godine, opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS. 

Ubrzo se povodom objavljivanja dokumenta oglasio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je ustvrdio “da posljednji dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju 'ispravnost politike Republike Srpske da se utvrdi prava istina o tom događaju u julu 1995. godine".

Tim povodom, novinari "Slobodne Bosne" kontaktirali su Ambasadu Velike Britanije te zatražili zvaničan stav o prirodi dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i o zvaničnoj poziciji koju Velika Britanija zauzima povodom događaja i presuđenog genocida u Srebrenici. 

Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, nedavno je objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o dešavanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saslušao je hiljade svjedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta - saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.