REAKCIJA

Martina Mlinarević: Potrošila sam novac za liječenje, a oni mi šalju inspekcije da provjeravaju porez

S lažnih profila stižu najniže ocjene za njenu najnoviju knjigu "Bukača"

Mlinarević: Svakog dana po jedna kritika, osuda.... Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

13.1.2020

Bosanskohercegovačka književnica Martina Mlinarević od novembra, otkako je imenovana za ambasadoricu BiH u Pragu, do danas, kako sama ističe, proživljava pravi pakao!

Jednima je smetalo što ju je na poziciju imenovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, drugi su joj spočitavali da je "unovčila" svoje oštro pisanje za ambasadorsku funkciju, treći su je kritizirali što je ipak prihvatila mjesto bez završenog fakulteta. 

Za to vrijeme Mlinarević je i dalje vodila svoje bitke na nekoliko frontova. Od ambulanti, gdje pažljivo prati zdravstveno stanje nakon operacije karcinoma grudi, do čitaonica i sajmova knjiga širom Evrope, gdje je predstavljala svoju najnoviju knjigu "Bukača", pa sve do matičnog ureda u Sarajevu, gdje je nedavno rekla "da" svom izabraniku Goranu Đikovu.

Mlinarević: Naišla na osude. Agencije

Najbolja prezentacija

Mlinarević ipak ide u Prag, a krajem prošle sedmice imala je finalni razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova. 

Na Facebooku, gdje inače jedino komunicira s javnošću, kazala je da je dobila pohvale od komisije da je riječ o najboljoj prezentaciji u posljednjih dvadesetak godina.

- Unatoč višemjesečnim političkim pritiscima i medijskom cyberbullingu, sabotažama i pokušajima da mi se napakosti na sve načine, danas je održan moj završni razgovor pred Ministarstvom vanjskih poslova, a nekadašnji ambasadori, šefovi odsjeka i sudionici, u javnom obrazlaganju na koncu mog govora složili su se da je to bila najbolja prezentacija i izlaganje novoimenovanog ambasadora u posljednjih dvadesetak godina. Inovativno, otvoreno i drugačije. Hvala što ste stajali uz mene, bezuvjetno. Sredinom januara odlazim za Prag i dat ću sve od sebe da budem istinski predstavnik Bosne i Hercegovine koji će služiti vama na ponos - napisala je Mlinarević na društvenim mrežama.

Mlinarević: S decembarske promocije knjige. Facebook

Lažni profili

Da njen rad prate ogromni pritisci, potvrđeno je i danas. Naime, ovoj bh. književnici šalju institucije da vide plaća li porez od knjiga. Oglasila se ponovo na svom Facebook profilu, s obzirom na to da već duže vrijeme ne odgovora medijima.

- Koliko si pao na dno, prljavo političko dno, od nula do - primamo službenu obavijest od "Goodreadsa" da se nešto čudno dešava jer imaju inflaciju lažnih profila koji u 24 sata združeno idu da mi lupaju jedinice na kvalitetu knjiga. Ili, koliko si pao na dno, od nula do - "poslati institucije da provjere koliko je poreza platila za prodaju Huzura", kojim sam finansirala sve četiri operacije plaćene vlastitim novcem, i to u poliklinici Edumed Zagreb, KBC Dubrava Zagreb i KBC Split, idući na predstavljanja knjiga direktno iz bolnica, a povodom čega su na kupovinu moje knjige u karcinomskoj borbi apelirali svi moji prijatelji i kolege iz medija. Spustiti se na takvo dno, mogu samo najgori od najgorih, koji su sve, apsolutno sve, pokušali da mi urade u proteklim mjesecima, nemoćni u činjenici da me neće pokolebati ničim, osim onim što najbolje rade svojim neistomišljenicima, a ima veze s kočnicama, metkom, mitraljezima... Matematika je prosta - što ste gori, to sam jača - napisala je Mlinarević, dodavši da će doći sigurno, kako kaže, i u ovoj Hercegovini vrijeme kada to više neće biti naše vrijeme, nego vrijeme hrabrih i nepokolebljivih.  

Kada smo pročitali status na njenom Facebooku profilu, odmah smo kontaktirali bh. književnicu, međutim, poseban komentar nije imala.

- Odavno ne dajem bilo kakve izjave za medije. Sve sam napisala na svom Facebook statusu što sam imala reći. Tako ništa više ne bih imala dodati - kazala je za "Avaz" Mlinarević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.