SAOPĆENJA Povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda

Ombudsmani BiH pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti

Neophodne neprekidne mjere na uspostavljanju međunarodnih standarda kojima se garantiraju i osiguravaju vjerske slobode

Avaz.ba/Fena
14.01.2020 15:19

Mitrović, Džumhur i Jukić: Podizati svijest kod građana i u institucijama

Foto: Arhiv

Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda 15. januara pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti, promoviranje tolerancije i dijaloga, te izgradnju društva u kojem svaki pojedinac ili grupa imaju mjesto i osjećaju se uključeni. 

Ombudsmani ističu da je Bosna i Hercegovina obavezna osigurati svim građanima vjerska prava i slobode bez diskriminacije, po bilo kojem osnovu.

Ova obaveza proizlazi iz osnovnih postulata demokratije i demokratskog društva, u kome svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, što podrazumijeva slobodu da svaki čovjek, sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestira svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom. 

Pošto je bitno da ljudska prava budu zaštićena pravnim poretkom, ombudsmani ističu da je i pravo na slobodu vjeroispovijesti u BiH utemeljeno na Ustavu BiH, po kome će BiH i entiteti osigurati najviši nivo ovih prava i sloboda, a čiji standardi su predviđeni i međunarodnim aktima, kao što su Univerzalna deklaracija UN-a, Pakt o političkim i građanskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima i građanskim slobodama, koji imaju prioritet u primjeni nad svim ostalim zakonima. 

Ombudsmani stoga smatraju da su neophodne neprekidne mjere na uspostavljanju međunarodnih standarda kojima se garantiraju i osiguravaju vjerske slobode, kako većinskih tako i manjinskih naroda u BiH, a posebno na podizanju svijesti kod građana i u institucijama o potrebnom visokom stepenu nacionalne i vjerske tolerancije u BiH, kao veoma važnom standardu za multietnička i multivjerska društva, kao što je to BiH.

Komentari

NA VRH