SARAJEVO Nakon sastanka delegacija dvije stranke

SDA će se o imenovanju Mlađena Božovića izjasniti u četvrtak

Milorad Dodik upozorio da bi osporavanje izbora značilo novu krizu u BiH

Srna
14.01.2020 17:34

Mlađen Božović

Foto: Avaz

Generalni sekretar SDA Halid Genjac rekao je nakon današnjih konsultacija da će stav SDA o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH biti poznat u četvrtak, 16. januara, pred početak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Odgovarajući na pitanje novinara je li problem personalne prirode, Genjac je rekao da to mora biti rješavano međustranačkim dogovorom. 

Ovakvi međustranački sastanci trebali bi biti redovni - naveo je Genjac nakon sastanka kojem su prisustvovale delegacije SNSD-a i SDA. 

On je dodao da je danas razgovarano i o tačkama dnevnog reda predstojeće sjednice Predstavničkog doma BiH.  

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, koji je učestvovao u današnjim razgovorima, nije želio da daje izjave novinarima.  

  • U četvrtak sjednica Predstavničkog doma
    U četvrtak sjednica Predstavničkog doma Foto: Avaz

Funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, napomenuo je da je raniji dogovor bio da će biti prihvaćen kandidat za koji ni Agencija za istrage i zaštitu BiH niti Centralna izborna komisija BiH neće imati primjedbi.

On je rekao novinarima da je danas razgovarano o predstojećoj sjednici Predstavničkog doma BiH koja će imati mnogo tačaka te naveo da će o nekima biti još konsultacija kako bi zasjedanje u četvrtak, 16. januara, bilo održano u dobroj atmosferi.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da u četvrtak, 16. januara, odluči hoće li Mlađen Božović, kojeg je predložio DNS-a, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za pripremu izbora Vijeća ministara početkom januara nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra, ali ova odluka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Komentari

NA VRH