NEZVANIČNO Prema najavama medija

Ugovor za PISA testiranje na narednoj sjednici Predsjedništva BiH?

Rok još nije prošao, a iz nevladinog sektora navode kako su provedene sve pripremne radnje

Avaz.ba
14.01.2020 20:24

Predsjedništvo BiH

Foto: Avaz

Predsjedništvo BiH još uvijek nije potpisalo ugovor kojim odobrava provođenje PISA testiranja 2021. godine, iako je to bilo najavljeno, prenose mediji. Time je, kako navode, dovedeno u pitanje provođenje testiranja uopće, nakon što su rezultati za BiH u prošloj godini bili porazni. 

Naredno PISA testiranje u BiH trebalo bi biti provedeno 2021. godine, a hoće li će se to dogoditi zavisi od toga da li će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor kojim će se to odobriti. Rok još nije prošao, a iz nevladinog sektora navode kako su provedene sve pripremne radnje te da se čeka Predsjedništvo BiH.

Prema medijskim špekulacijama potpisivanju ugovora protivi Milorad Dodik, odnosno provođenju PISA testiranja u Republici Srpskoj na način kako je to predviđeno.

Međutim, kako prenose mediji, potpisivanje ugovora naći će se kao tačka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH. Također, vrlo je vjerovatno da bi Dodik mogao biti preglasan, jer će PISA testiranje navodno podržati druga dva člana Željko Komšić i Šefik Džaferović

U tom slučaju Dodik bi mogao potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Komentari

NA VRH