SUD BIH

Josip Krešić, optuženi za zločine u Stocu, sahranjen prošle sedmice

Sud BiH donio je u oktobru prošle godine rješenje da se postupak protiv Krešića, zbog njegove bolesti, razdvoji u odnosu na optužene Mileta Pažina i Vida Krešića

Bio optužen za maltretiranje civila u Stocu. Arhiv

Avaz.ba/Fena

15.1.2020

Josip Krešić, optužen za ratni zločin počinjen na području Stoca, umro je prije nekoliko dana, potvrdio je njegov branilac. Advokat Nenad Gvozdić potvrdio je da je njegov branjenik Krešić preminuo te da je prošle sedmice sahranjen u Stocu. Kako je rekao, kad dobije potvrdu o smrti, obavijestit će Sud kako bi se obustavio postupak. 

Sud BiH donio je u oktobru prošle godine rješenje da se postupak protiv Krešića, zbog njegove bolesti, razdvoji u odnosu na optužene Mileta Pažina i Vida Krešića. Josipu i Vidu Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu. 

S njima se optužnicom tereti i Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali. 

ovom predmetu ranije je, zbog smrti optuženih, odvojen, odnosno obustavljen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića. Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.