OTVORENO

Advokat Dupovac za "Avaz": Kako resocijalizirati povratnike iz Sirije i zašto odbijaju naredbe Suda

Traže da se obave razgovori psihijatara s povratnicima, a neki nemaju ni naočale niti su ih pregledali, kaže Dupovac

Dupovac i Dunić: Ko je poslao doktore. Sud BiH

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

18.1.2020

Senad Dupovac, advokat koji u posljednjih desetak godina brani i zastupa brojne bh. državljane koji su se borili u Siriji, ili su spriječeni u tome, u razgovoru za „Avaz“ osvrnuo se na to je li takve osobe moguće ponovo uključiti u bh. društvo, ali i otkrio kakva su to njihova pravila, ko i zašto ne „poštuje“ Sud BiH i s kakvim se problemima povratnici susreću.

Došli psihijatri

Dupovac, koji brani deportiranog ISIL-ovca Muharema Dunića, koji je prije tri dana odbio ustati na naredbu Sudu, kazavši da mu to islam ne dozvoljava, kazao je da „Dunić poštuje Sud, ali da je na ovaj način izrazio protest zbog uvjeta u KPZ-u Busovača“.

- Ko je bio na prvom ročištu kada se Duniću određivao pritvor mogao je vidjeti da je on normalno ustao na naredbu Suda i tu nije bilo nikakvih problema. Ovoga puta Dunić je izrazio jedan vid protesta zbog tretmana prema njemu u KPZ-u Busovača. Razlog tome je što je tražio ljekarski pregled jer je bio godinu u logoru, spavao na zemlji, kako bi mu se obavili nalazi i pretrage. To je tražio jer je u pritvorskoj sobi bio s još tri osobe, kako ne bi i njih zarazio. No, umjesto pregleda, oni su ga izolirali i stavili samoga u sobu - kaže Dupovac.


Dupovac: Neki su nezreli. Arhiv

Nadalje dodaje da je Tužilaštvo zatražilo da se on ispita na okolnosti koliko je radikaliziran šaljući psihijatre u pritvor.

- On im je rekao ''lako ćemo mi to, dajte da se ja samo pregledam''. Dajte mi naočale, ne vidim ništa. No, na to su mu rekli ''neka ti kupi advokat neke od pet maraka, nemamo mi s tim ništa''. Eto, tu je odmah nastao nesporazum. Nema tu ništa s vjerom i nepoštivanjem. On je zbog toga odbio ustati – kaže Dupovac.

Pisali pisma

No, kako ove osobe resocijalizirati, jasan odgovor nema ni Dupovac. Prema njegovim riječima, moguće je „resocijalizirati mlade“, a ove starije...

- Neki su slali pisma, tražili da se vrate, pisali ambasadama. Nije to sve tako kako se predstavlja. Ovi su se svi predali. Zna se ko je ostao, ko neće i ko je tu šta radio. S druge strane, ima tu raznih sudbina, okolnosti zašto su neki išli. Svi oni koji su otišli mladi, nezreli, oni imaju veliku šansu da počnu novi život, da neki dio prošlosti ostave po strani, uvjerenja. Sad, šta će biti, to je teško reći. Neki će ostati u zatvoru, toga su svjesni – kaže Dupovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.