UPOZORENJA

Savjeti GSS-a za odlazak na planinu: Obujte se kako treba jer su povrede i prijelomi svakodnevni

Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo danas su proveli akciju spašavanja i pomoći povrijeđenoj osobi na Trebeviću

Piše: Avaz.ba

Akcija spašavanja

Foto: GSS


Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo danas su proveli akciju spašavanja i pomoći povrijeđenoj osobi na Trebeviću. Dan ranije imali su akciju na Bukoviku, gdje su pomogli osoba s teškim prijelomima koji zahtijevaju operativne zahvate.

Zbog toga GSS Sarajevo uputio je apel građanima koji borave na planinama i izletištima oko Sarajeva da vode računa o adekvatnoj opremi i obući jer su tokom proteklog vikenda imali veliki broj akcija pomoći građanima koji su zadobili teške prijelome.

Pripadnici GSS-a imali su akcije i na Trebeviću uz redovne dežure koje obavljanu u Ski-centru Bjelašnica-Igman, gdje osiguravaju skijalište i svakodnevno zbrine i transportira određeni broj povreda koji nije zanemariv.

  • Akcija spašavanja

    Akcija spašavanja

    Foto: GSS


- U posljednjih nekoliko vikenda, pored nabrojanog, imamo jako puno intervencija na izletištima u okolini Sarajeva, gdje se susrećemo s jako teškim povredama i prijelomima ekstremiteta naših sugrađana. Sve povrede su nastale zbog neadekvatne opreme, prvenstveno obuće koja nije namijenjena za hodanje po ledu, ledenim plohama i tvrdom snijegu - kazali su iz GSS-a Sarajevo.

Na internet-stranici GSS-a Sarajevo redovno objavljuje savjete za izletnike i planinare kako bi spremni otišli na planinu i izbjegli nesreće. Najvažnija je priprema i opreznost.

- Računajte na moguću promjenu vremena. Ponesite sa sobom rezervnu toplu odjeću, kapu i zaštitu od kiše i vjetra. Uvijek nosite baterijsku svjetiljku, šibice ili upaljač i svijeću te mali set prve pomoći, a na slabije poznatim putevima nosite kartu i kompas. Na nogama nosite čvrste, udobne cipele s gumenim rebrastim potplatom - piše GSS-a Sarajevo.

NA VRH

Komentari