RAZGOVOR

Mesić za "Avaz": Milanović zna koliko je BiH važna

Dugo čekanje u vezi s formiranjem vlasti nakon izbora, iščekivanje, preslagivanje i rovovska borba isključivo za svoje interese, bez sagledavanja interesa cjeline – mislim na državu BiH – nije dobro ni za koga

Mesić: Očekuje relaksiranije odnose između BiH i Hrvatske. Arhiv

Razgovarao: Aldin TIRO

22.1.2020

Nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić kazao je u razgovoru za "Avaz" da ima dojam kako su stvari konačno krenule s mrtve tačke kada je u pitanju sveukupna situacija u Bosni i Hercegovini. 

Istaknuo je da je sada sve pitanje političke volje, a ne samo zdravog razuma.

- Iznad svega, mora postojati iskrena zainteresiranost svih strana za to da Bosna i Hercegovina počne utirati put prema stvaranju uvjeta u kojima će moći početi ostvarivati i konkretne pomake prema Evropskoj uniji - kazao je na početku razgovora Mesić.

Građani trpe

Osvrnuo se i na poziciju BiH kada je u pitanju put ka EU i kazao da smo još daleko od članstva.

- Dugo čekanje u vezi s formiranjem vlasti nakon izbora, iščekivanje, preslagivanje i rovovska borba isključivo za svoje interese, bez sagledavanja interesa cjeline – mislim na državu Bosnu i Hercegovinu – nije dobro ni za koga. Trpe, naravno, u prvome redu građani BiH, trpi regija, ali trpi i Evropa, mada je BiH još daleko od članstva u Evropskoj uniji. A, možda baš i zato. Dakle, čekanje više od godine da bi se formiralo Vijeće ministara loša je svjedodžba političke zrelosti onih koji bi, na temelju izjašnjavanja građana, morali BiH voditi prema naprijed. Nikoga ne optužujem, ne izjednačavam u stepen odgovornosti, ali suodgovorni su svi. Ako iz toga izvuku pouku, bit će dobro - pojašanjava naš sagovornik.

Za odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kaže da nisu dobri.

- Da preciziram, nisu onakvi kakvi bi morali biti. I to ne samo zbog Hrvata u BiH nego zbog svih građana i BiH i Hrvatske. Interes je dviju država da sarađuju, da razvijaju i unapređuju odnose na svim poljima, od politike preko ekonomije i odbrane pa do kulture i sporta. To kao da je u proteklim godinama bilo zaboravljeno - dodaje Mesić.

Naglašava da očekuje pomak u bilateralnim odnosima kada i zvanično na funkciju predsjednika Republike Hrvatske stupi Zoran Milanović.

- Mislim da ne griješim ako kažem da svakako možemo očekivati pomak u bilateralnim odnosima, i to u pozitivnom smjeru. Milanović je realan političar, pragmatičan je i njemu sigurno ne treba posebno objašnjavati ni potrebu, ni važnost, ali ni mogućnost unapređenja odnosa Hrvatska – BiH - potcrtava Mesić.

Relaksirani odnosi

Još jednom je ponovio da očekuje relaksiranije odnose dolaskom novog čelnog čovjeka u Pantovčaku. 

- Moje je stanovište uvijek bilo, i to je bila polazna tačka svih mojih aktivnosti u dva predsjednička mandata, da Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini svoje probleme moraju rješavati u toj državi, jer je BiH njihova domovina. Nisam ja bez razloga uporno ponavljao, mada su me neki tada zbog toga mrzili, a mrze me i danas, da je BiH domovina Hrvata koji u njoj žive, da je njihov glavni grad Sarajevo i da tamo i mogu i moraju tražiti rješenja za sve što ih tišti. Uloga Republike Hrvatske u tome jeste da pomogne, da podrži onoliko koliko može, ali nikako na način koji bi se mogao doživjeti kao ignoriranje organa i institucija BiH ili kao otvoreno miješanje u unutrašnje stvari druge države - dodaje on.

Posebno se osvrnuo i na buduću saradnju Zorana Milanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Mesić tvrdi da ne vidi nijedan razlog zbog čega odnos ovog dvojca ne bi mogao biti korektan i u korist obje države.

- Ovo što ću sada reći trebali bi svi znati, ali, očito, ne znaju. Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH, ne zbog toga što za njega nisu glasali svi Hrvati, ili samo Hrvati. Drugim riječima, on je član Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, ali on u Predsjedništvu ne predstavlja Hrvate. Ko god tvrdi nešto drugo, taj ne poznaje Ustav BiH, ni način biranja članova Predsjedništva ili, naprosto, manipulira. Dakle, sva trojica članova Predsjedništva predstavljaju cijelu BiH i u tome smislu, Komšić je predstavnik susjedne i prijateljske države, dakle, dobrodošao partner u svakome razgovoru - pojašnjava Mesić.

Pomoći zemljama regije

Republika Hrvatska je početkom 2020. godine preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Mesić ističe da je Hrvatska predstavila svoj program, ali i naglasio da je iluzorno smatrati da zvanični Zagreb može bilo šta nametati Evropi. 

- Ono što možemo, to je dati svoj doprinos rješavanju problema s kojima se Unija suočava, prije svega pomoći da se izlazak Velike Britanije iz EU dogodi bez pretjeranih potresa za obje strane. Što se regije tiče, realno je očekivati da će Hrvatska pokušati pobuditi gotovo zamrli interes za nastavljanje procesa proširenja EU, mada ne mislim da ima velike šanse da u tome ostvari neki bitan pomak. Svojim predsjedavanjem može, međutim, dokazati sposobnost i malih zemalja iz ovoga dijela Evrope za obavljanje složenih poslova u evropskim okvirima, a to može indirektno pomoći zemljama regije koje su još pred vratima EU, pa tako i BiH - zaključuje Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.