AKTUELNO Član Predsjedništva BiH

Džaferović: SNSD ne može učestvovati u Vladi FBiH, jer SDA ne učestvuje u Vladi RS

Predlažem da potpredsjednicima Republike Srpske, ukoliko Milorad Dodik želi, damo one ingerencije koje imaju potpredsjednici Federacije

Avaz.ba

Šefik Džaferović

Foto: Avaz


Savez nezavisnih socijaldemokrata ne može učestvovati u Vladi Federacije zato što Stranka demokratske akcije ne učestvuje u Vladi Republike Srpske, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović gostujući na N1 televiziji. 

- Mjesto potpredsjednika Federacije je ozbiljna stvar, on ima ingerencije da su istovremeno sa predsjednikom šefovi izvršne vlasti i to nije upoređujuće s funkcijom potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Predlažem da potpredsjednicima Republike Srpske, ukoliko Milorad Dodik želi, damo one ingerencije koje imaju potpredsjednici Federacije. Do tada, mislim da je apsolutno neprihvatljivo - kazao je on. 

Džaferović je komentirao i odnos Bosne i Hercegovine sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, kao i odnos šefova tih država prema BiH. 

- Očekujem da poboljšamo bilateralne odnose između BiH i Hrvatske, sad su na nivou koji nije zadovoljavajući. Gospodin Milanović mora da poštuje izbor građana BiH, Ustav BiH, Bosnu i Hercegovinu, isto kao što BiH poštuje Hrvatsku. Treba da rješavamo otvorena pitanja, mnogo ih je. Što se tiče BiH, ovo je ponuda, želimo dobre odnose, da rješavamo otvorena pitanja na principu međusobnog uvažavanja, poštivanja, reciprociteta. Ovo je naša ponuda, mi ćemo čuvati svoje dostojanstvo i štititi interese BiH - kazao je Džaferović. 

NA VRH

Podijeli članak na