GOSTOVANJA

Tegeltija: Budžet Bosne i Hercegovine veći za 30 miliona maraka

Povećanje u skladu sa sporazumom s entitetskim vladama sa 750 na 780 miliona KM

Zoran Tegeltija. Screenshot

Avaz.ba

22.1.2020

Program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ovu godinu trebalo bi da bude utvrđen do kraja mjeseca, a ključan će biti budžet, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija gostujući na RTRS-u. 

Tegeltija je istaknuo kako je važno da Vijeće ministara bude dio zajedničkog paketa rada vlada entiteta. Nada se i da je ovo posljednji put da se budžet za tekuću godinu usvaja na njenom početku.

- Što se tiče budžeta i njegovog okvira, on jeste veći za 30 miliona, a povećan je u skladu sa sporazumom s entitetskim vladama sa 750 na 780 miliona KM. Od 2012. godine budžet je bio 750 miliona. Јasna je bila procjena da je tih 30 miliona potrebno za određene aktivnosti zajedničkih institucija, i da to, s obzirom na dinamiku ubiranja indirektih poreza, neće ugroziti funkcioniranje budžeta niti jednog od dva entiteta - rekao je Tegeltija.

Zoran Tegeltija. RSRS

- Bilo bi dobro da se u javnost izlazi samo sa onim što je usaglašeno. U tom pravcu ide i naša odluka da otvorimo sjednice Vijeća ministara za javnost i nadam se da ćemo tehnički moći to riješiti u naredna dva mjeseca da bi građani vidjeli šta radimo, kakve odluke donosimo i da to ne budu tabu teme. Naš cilj je da se vidi da Vijeće ministara na dnevnom redu ima životne teme - istakao je Tegeltija. 

U vezi sa završetkom formiranja Vijeća ministara, naveo je da Mlađen Božović ispunjava uvjete za imenovanje za ministra za ljudska prava i izbjeglice, te da ima veliko iskustvo jer je više od deset godina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Nadam se da će konsultacije političkih opcija biti završene do 4. februara i da ćemo izabrati ministra za ljudska prava jer nema ničega što bi Božovića diskvalificiralo - rekao je Tegeltija.

Ponovio je da će poštovati Ustav i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Istakao je da ne postoji nikakva mogućnost da bilo ko od onih koji predstavljaju RS u Sarajevu krši ustave BiH ili entiteta, navodeći da je Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a uključen u sve procese u Sarajevu i da su svi iz RS na nivou BiH okupljeni oko njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.