SARAJEVO

Ministar Radončić razgovarao s ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom

Bosna i Hercegovina i Republika Francuska uskoro će potpisati dva međudržavna sporazuma

Radončić i Ruson. Ministarstvo sigurnosti BiH

Avaz.ba

23.1.2020

Bosna i Hercegovina i Republika Francuska uskoro će potpisati dva međudržavna sporazuma koji će dodatno unaprijediti saradnju između dvije države u oblasti sigurnosti, istaknuto je danas na sastanku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ambasadora Republike Francuske u BiH Gijoma Rusona (Guillaume Rousson).

Radi se o sporazumu o jačanju borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, koji predviđa i formiranje zajedničkog tima, koji će raditi na stalnoj prevenciji i sprečavanju ovih krivičnih djela.



Sa sastanka. Ministarstvo sigurnosti BiH

Također, uskoro se očekuje i potpisivanje sporazuma o donaciji sistema za automatsku balističku identifikaciju, koji će forenzičkim agencijama u BiH pomoći u otkrivanju i identifikaciji oružja.

Ministar Radončić i ambasador Ruson razgovarali su i o migrantskoj krizi u BiH te o novom sigurnosnom pristupu BiH u rješavanju ovog problema, kao i o povratku bh. državljana koji su, kao strani ratnici, boravili u Siriji i rizicima koje to nosi sa sobom.

Veoma bitnom je ocijenjena i uspostava kontakt-tačke u BiH za saradnju s Europolom te je ministar Radončić naglasio da je to glavni prioritet u radu Ministarstva sigurnosti BiH u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.