STAVOVI Međunarodna zajednica u BiH jedinstvena

Održati izbore u Mostaru i uskladiti Izborni zakon s evropskim standardima

Nivo povjerenja građana u izbore je nizak i potrebna su hitna poboljšanja, kazala Kavalec

S. Degirmendžić / Avaz.ba

Delegacija EU u BiH: Razgovarati u duhu dijaloga i kompromisa

Foto: Arhiv


Iz Delegacije Evropske unije  (EU), Misije OSCE-a i Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH komentirali su za „Avaz“ obnavljanje pregovora o izmjenama Izbornog zakona koje su nedavno pokrenuli SDA i HDZ BiH. Međunarodna zajednica jedinstvena je u stavu u kojem pravcu proces izbornih reformi mora ići.  

Provesti preporuke

Šefica Misije  OSCE-a u BiH, ambasadorica Ketlin Kavalec (Kathleen) ističe potrebu održavanja izbora u Mostaru ove godine.

- Nivo povjerenja građana u izbore je nizak i potrebna su hitna poboljšanja da bi se ojačali integritet i sigurnost izbornog procesa. Apeliramo na sve političke aktere da budu odgovorni i pokažu volju za rješavanjem tih problema, djelujući u najboljem interesu građana. Svakom reformom moraju se poštovati odluke domaćih i međunarodnih sudova i provesti preporuke koje su dali OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupa država protiv korupcije (GRECO) - kazala je Kavalec. 

 • Ambasadoric Kavalec: Apel političarima da djeluju odgovorno

  Ambasadoric Kavalec: Apel političarima da djeluju odgovorno

  Foto: Arhiv


Iz Delegacije EU za „Avaz“ podsjećaju da je ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije provedba izbora u skladu s evropskim standardima.

- I to tako što će se provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije. Vjerujemo da lokalni politički akteri trebaju pristupiti izmjenama izbornog procesa u BiH u duhu dijaloga i kompromisa. Bilo koji prijedlog mora se pridržavati principa vladavine prava, kao i približavati zemlju evropskim standardima, poboljšavajući demokratske procese budućih izbora – kazala je Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Nijedan pravni niti politički korak koji bi otežao provedbu presude „Sejdić - Finci“ i povezanih presuda ne bi trebalo poduzimati, kazala je Milović-Halilović. 

Ne dijeliti grad

Iz OHR-a su poručili da je na političkim strankama odgovornost da provedu presudu Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, na koju se već dugo čeka. 

- Zato se moraju nastaviti pregovori između stranaka, mora se uložiti dodatni napor da se razgovori ubrzaju kako bi se riješilo pitanje Mostara. To pitanje treba biti riješeno na način koji je u skladu sa sudskim presudama, koji je pravno valjan i koji neće podijeliti grad. Ono ne smije ostati tamna mrlja u demokratskoj Evropi. Evropske vrijednosti moraju biti iskazane i provedene. To je najbolji način da se osigura kredibilitet - naveli su iz OHR-a. 

 • OHR: Provesti evropske vrijednosti

  OHR: Provesti evropske vrijednosti

  Foto: Arhiv


Više o temi Ketlin Kavalec

SARAJEVO
Otvorenim dijalogom do dogovora u BiH
NA VRH

Podijeli članak na