GODIŠNJICE

Na Igmanu Jugoslavija u malom: Zaigralo se i kolo

Već u ranim jutarnjim satima okupio se iznimno veliki broj učesnika koji baštine vrijednosti antifašističke borbe

Tradicionalni pohod. R. Balić

Piše: R. Balić / Avaz.ba

25.1.2020

Tradicionalnim pohodom i prigodnim programom na Velikom polju na Igmanu danas se obilježava godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija je upriličena u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u Kantonu Sarajevo.

Već u ranim jutarnjim satima okupio se iznimno veliki broj učesnika koji baštine vrijednosti antifašističke borbe.

Na Brezovači su bili autobusi iz većine gradova BiH. Tu je više delegacija iz republika bivše Jugoslavije, te se već sada može reći, kako je istakao jedan od učesnika iz Slovenije, da je ovdje Jugoslavija u malom.

Već izlaskom iz autobusa odmah se zapjevalo i zaigralo kozaračko kolo i već na samom početku manifestacije slika je i više nego lijepa. U svemu ovome prednjačili su raspjevani Slovenci.



Okupljanje počelo od ranih jutarnjih sati - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Kako nam je rekao Ibrahim Durmo, predsjednik Organizacionog odbora, očekuje se više od 20.000 učesnika. Osim gostiju iz republika bivše Jugoslavije, svoj dolazak najavile su delegacije Austrije, Italije i Rusije.

Da se posjetimo, na ovoj bh. planini u noći sa 27. na 28. januar 1942. godine izveden je Igmanski marš, po dubokom snijegu i na velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, tako da se ovaj pohod u historiji predstavlja kao jedan od najznačajniji u Drugom svjetskom ratu. Oko 800 pripadnika Prve proleterske brigade NOV-a pješačilo je 19 sati dok nisu došli do slobodne teritorije u Foči.

Nakon predaje zastave Prve proleterske brigade, na Brezovači je formirana kolona koja će pješačiti ka Velikom polju.

Dolazak se očekuje u 13 sati, kada će biti održan centralni dio manifestacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.