SJEĆANJA

Zločin na Markalama počinila je VRS - ubili su ljude, a ne lutke

Zločinac Stanislav Galić osuđen je pravosnažnom presudom 2006. na kaznu doživotnog zatvora

Masakr na pijaci Markale desio se 5. februara 1994. godine. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

5.2.2020

Danas se obilježava 26. godišnjica jednog od najvećih zločina u opkoljenom Sarajevu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Petog februara 1994., nekoliko minuta poslije podne, s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Mrkovića ispaljena je granata koja je na asfaltu unutar zelene pijace Markale eksplodirala u trenutku kad je na pijaci bilo nekoliko stotina građana.

Godišnjica stravičnog zločina koji je potresao cijeli svijet simbolično će se i ove godine obilježiti na mjestu masakra.

Poseban elaborat

Merisa Karović-Babić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, koja se bavi istraživanjem zločina u opkoljenom Sarajevu, kaže za “Dnevni avaz” da je tada od eksplozivnog i rasprskavajućeg djelovanja granate, prema podacima iz Kliničkog centra, Državne bolnice i bolnice Francuskog bataljona u Sarajevu, kao i iz pokopnih društava u Sarajevu, ubijeno 67, a ranjeno 139 civila. 

Od posljedica ranjavanja na liječenju u Hamburgu umrla je još jedna osoba.

Karović-Babić: Projektil ispaljen s položaja VRS. Avaz

- Uviđajem Ministarstva unutrašnjih poslova neposredno nakon masakra, s istražnim sudijom Višeg suda u Sarajevu na čelu, ustanovljeno je da se radi o minobacačkom projektilu kalibra 120 milimetara, koji je ispaljen iz pravca sjever-sjeveroistok, gdje se nalaze “agresorski položaji Mrkovići”. Slično je potvrdila i Komisija eksperata, formirana prema naredbi Višeg suda u Sarajevu, koja je načinila poseban elaborat, kao i kasnije ekspertize prof. dr. Berka Zečevića za Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – kazala je Karović-Babić.

Neposredno nakon masakra, ističe, uslijedile su burne reakcije, prvenstveno srpskog i srbijanskog vojnog i političkog rukovodstva u pogledu negiranja odgovornosti za ispaljenje granate, uz sramno vrijeđanje digniteta žrtava i njihovih porodica konstatacijama da se radilo o “tekstilnim i plastičnim lutkama”.

Zaključci o krivici

- Zaključke o krivici skoro 10 godina nakon zločina dalo je Pretresno vijeće ICTY-ja u predmetu “Stanislav Galić” konstatacijom kako je granata na pijacu “van svake razumne sumnje namjerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK”, što je potvrdilo i Žalbeno vijeće ICTY-ja u navedenom predmetu – naglašava Karović-Babić. 

Zločinac Stanislav Galić za ovaj i druge zločine koje je počinila vojska kojom je komandovao, osuđen je pravosnažnom presudom 2006. na kaznu doživotnog zatvora.

Kraj manipulacijama

- Stavovi Pretresnog i Žalbenog vijeća ICTY-ja u predmetu “Stanislav Galić” o položajima SRK kao mjestu ispaljenja granate trebali bi poslužiti za kraj manipulacijama o ovom zločinu. No, teze osumnjičenih za ovaj zločin, dijela političkog rukovodstva Republike Srpske, kao i njihovih lobista u svijetu, da je masakr izrežiran, još su prisutne, bez nagovještaja bilo kakvih sankcija za negatore zločina i vrijeđanje digniteta žrtava – naglašava Karović-Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.