INSTITUT ZA NESTALE U BiH lani urađeno 105 ekshumacija

Fazlić: Nedostaje kvalitetnih i tačnih informacija o lokacijama grobnica

Imali smo 323 reekshumacije, tokom kojih je reekshumirano 365 tijela, kaže Fazlić

Avaz.ba/ Fena
01.02.2020 13:31

Istražitelji Instituta za nestale izašli na teren 1.698 puta

Foto: Arhiv

Tokom protekle godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je 105 ekshumacija, a tom prilikom ekshumirani su 95 tijela i dva "slučaja". 

Portparol Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kaže da su istražitelji Instituta izašli na teren 1.698 puta, ali da nisu svaki put našli ono što su tražili. 

Posmrtni ostaci

Podsjetila je da je tokom prošle godine pronađena masovna grobnica na Igmanu, iz koje su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 12 žrtava iz Donjih Hadžića. 

Također, na Hrtar gradu u Višegradu pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet osoba, a u Derventi je ekshumirano najmanje sedam tijela.  

Fazlić je kazala da je tokom prošle godine obavljen i veliki broj reekshumacija i identifikacija.

- Imali smo 323 reekshumacije, tokom kojih je reekshumirano 365 tijela. Samo u Srebrenici reekshumacija je rađena nekoliko dana nakon kolektivne dženaze 11. jula, kada su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve. Tom prilikom ponovo je otkopano 120 mezara kako bi se u njih dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni - navela je Fazlić.

  • Prošle godine obavljen i veliki broj reekshumacija i identifikacija
    Prošle godine obavljen i veliki broj reekshumacija i identifikacija Foto: Arhiv

Podsjetila je i na to da je u Vlasenici reekshumacija rađena u 56 slučajeva, odmah nakon kolektivne dženaze, a u Zvorniku u 46 slučajeva. Tokom prošle godine identificirane su 242 osobe.

- Porodice su se odlučile na konačnu identifikaciju, iako je DNK nalaz o njihovom identitetu stigao znatno ranije - navela je Fazlić.

Prema njenim riječima, ono što je od velikog značaja za Institut za nestale osobe BiH jeste da je prošle godine objavljena Centralna evidencija nestalih osoba na internet-stranici Instituta. Na Međunarodni dan nestalih, 30. avgusta, objavljeno je više od 27.000 imena nestalih osoba čije su prijave o nestanku verificirane.

- Proces verifikacija, prijave nestalih osoba je u toku i samo prošle godine verificirano je 1.800 prijava. I dalje primamo prijave o nestalim osobama. Prošle godine smo imali 32 zahtjeva za traženje nestalih osoba – napomenula je Fazlić.

  • Fazlić: I dalje primamo prijave o nestalim osobama
    Fazlić: I dalje primamo prijave o nestalim osobama Foto: Fena

Podsjetila je i da je tokom 2018. okončan proces revizije 12 mrtvačnica u BiH, odnosno svih posmrtnih ostataka koji nisu bili identificirani u tim mrtvačnicama. Rezultat te revizije bio je da je dobiven 121 novi identitet, kao i skoro hiljadu reasocijacija.

- Međutim, i dalje imamo veliki broj neidentificiranih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom BiH, njih oko 1.700. Upravo zbog toga, posumnjalo se da bi se moglo raditi o pogrešnim identifikacijama koje su rađene klasičnom metodom, kada se žrtva identificirala metodom prepoznavanja ličnih predmeta, odjeće koja je pronađena uz nju i na slične načine. Zato se pristupilo provjeri tih klasičnih identifikacija i prikupljanju novih uzoraka krvi članova porodica takvih slučajeva, kako bi se provjerilo da li su te identifikacije tačne – kazala je Fazlić.

Dodala je da je do sada prikupljeno oko 1.000 takvih uzoraka, a utvrđeno je da je došlo do pogrešne identifikacije u 40 slučajeva.

- Proces prikupljanja uzoraka krvi i tih provjera klasične identifikacije se nastavlja. Apeliramo na porodice koje su svoje najmilije identificirale putem prepoznavanja da daju krv kako bi se te identifikacije provjerile – istaknula je Fazlić.

Potraga za 7.200 nestalih osoba

Podsjetila je da, kada je u pitanju potraga za nestalim osobama, INOBiH traga za 7.200 nestalih osoba.  

- Ovaj proces je znatno otežan zbog manjka kvalitetnih i tačnih informacija o lokacijama grobnica. Otežavajući faktor jeste protok vremena. Međutim, činjenica je da se te infromacije uporno skrivaju. Oni koji znaju ne žele da govore o tome. Nisu nam dostupni ni arhivi u kojima se nalaze informacije koje bi nam možda pomogle da konačno dođemo do nekih lokacija masovnih grobnica – kaže Fazlić.

Ističe kako je potrebno otvoriti sve te arhive te apelirati na one koji to znaju da konačno progovore i tako olakšaju svoju savjest i pomognu žrtvama da nađu svoj konačni smiraj, kao i njihovim porodicama da nađu mir. 

Komentari

NA VRH