BIZNIS

"AS Holding" za 19 miliona KM kupio paket dionica "Bosnalijeka"

"AS Holding" je ovim činom postao drugi najveći dioničar najveće bh. farmaceutske kompanije

"Bosnalijek". Avaz

Avaz.ba

7.2.2020

Jedna od vodećih domaćih kompanija "AS Holding" na Sarajevskoj berzi kupila je od luksemburškog fonda "Haden" dionice "Bosnalijeka". 

Kako saznajemo, za vlasnički udjel od 16 posto platili su 19 miliona KM. "Haden S.A." je ovim izašao iz vlasništva. 

"AS Holding" je ovim činom postao drugi najveći dioničar najveće bh. farmaceutske kompanije. Najveći dioničar i dalje je KBC EURO Credit Capital s više od 23 posto dionica "Bosnalijeka".

Kako je saopćeno iz "AS Holdinga", u ovoj sedmici transakcijama na Sarajevskoj berzi fond "Haden S.A." iz Luksemburga prodao je udio svojih dionica domaće farmaceutske kompanije "Bosnalijek" d. d. Sarajevo.

- Ovaj fond je u decembru 2019. prodao prvi paket dionica, a prodajom drugog paketa je izašao iz vlasničke strukture i time prestao biti najveći pojedinačni suvlasnik. Kupac dionica u ovosedmičnoj transakciji je domaća kompanija "AS Holding" - kazali su.

"AS Holding" je grupacija koja se prioritetno bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a u svom portfoliju ima i kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila i distributivno-logističkim poslovima. 

Prije tri dana pisali smo kako je prodato 16 posto vlasničkog udjela u "Bosnalijeku", a da su dionice prodate po cijeni od 13,05 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.