USPJESI

Amela Jusić dobila stipendiju kojom je ranije nagrađeno devet nobelovaca

"Marie Curie Fellowships" dodjeljuje Evropska komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost

Amela Jusić. PMF Tuzla

Avaz.ba

11.2.2020

Amela Jusić, vanredna profesorica na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nagrađena je prestižnom stipendijom "Marie Curie Individual Fellowship" za 2019. godinu.

To znači da će prof. dr. Amela Jusić provesti dvije godine na "Luxembourg Institute of Health" s ciljem realizacije projekta pod nazivom "The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension (MITO)", pod mentorstvom dr. Ivana Devoksa (Yvana Devauxa), šefa kardiovaskularnog istraživačkog tima na LIH.


Amela Jusić. PMF Tuzla

U realizaciji ovog programa učestvovat će i vrhunski stručnjaci iz tri partnerske institucije: Roskilde University, Danska, PhyMedExp (Physiologie er medecine experimentale dr coeur et des muscles) University of Montpellier, Francuska i Department of Translational Research, CHFC, University Clinic Würzburg, Njemačka, objavljeno je na internet-stranici tuzlanskog PMF-a.

Inače, devet dobitnika Nobelove nagrade bilo je dosad nagrađeno ovom stipendijom. "Marie Curie Fellowships" dodjeljuje Evropska komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

Za ovu prestižnu stipendiju u 2019. godini bilo je prijavljeno 9.875 kandidata iz različitih zemalja iz cijelog svijeta. Projekt prof. dr. Jusić i dr. Devoksa ocijenjen je gotovo maksimalnom ocjenom, 98,2 posto od mogućih 100.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.