ISTOČNO SARAJEVO

Dodik odlučan: Blokada dok se ne riješi pitanje stranih sudija, ali i Izborni zakon

Dodik je istaknuo da je delegaciju HDZ-a upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske o obustavi odlučivanja na nivou BiH

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

13.2.2020

S današnje konferencije za novinare - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH.

Nakon sastanka novinarima su se obratili predsjednici dvije stranke Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dodik je kazao da su danas razgovarali, između ostalog, o Izbornom zakonu, ali i o aktuelnoj situaciji u BiH.

- HDZ, a i mi duže vrijeme njegujemo iste vrijednosti. Veoma je važno reći da se treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona, koji će garantirati da konstitutivni narodi mogu i moraju biti jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika organa i s tim se slažemo, naravno, s HDZ-om i zajedno ćemo, u dogledno vrijeme, u nadležnom mjestu predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati prijedlog zakona na koji način ćemo eliminirati ove strane sudije iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom u punom suverenitetu ovlada, prije svega, Bosna i Hercegovina - kazao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je delegaciju HDZ-a upoznao s odlukom političkog rukovodstva Republike Srpske o obustavi odlučivanja na nivou BiH.

- To se sve već dešava danas. Odlučivanje podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu. Dok se sve ovo ne riješi, apsolutno smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka u BiH i da smo u ovu situaciju došli zbog međunarodnog faktora koji ovdje mešetare svih prethodnih godina praveći nekakva kvazirješenja koja nisu afirmirala ono što jesu ustavna i dejtonska najvažnija odrednica, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve što je međunarodna zajednica radila u prethodnom periodu učinila je da se upravo uruši konstitutivnost naroda i da se navodno pravi neka Bosna i Hercegovina od građana, a vidjeli smo na koji način tome pristupaju Bošnjaci - rekao je Dodik.

Dodao je da su dvije partije složne u odbrani koncepta konstitutivnosti.

- Koncept konstitutivnosti je demokratski i svako nametanje idealnih formi, kako smo gledali u proteklih 20 godina od stranaca, dovelo je BiH u bezizlaznu situaciju. Vjerujem da je BiH, čak ne zato što to hoću, ali vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji. Potpuno sam uvjeren da će ovaj prostor ostati miran, da politička rješenja treba da dobiju šansu i da ne smiju ničim biti uvjetovana, pa ni intervencijom međunarodne zajednice, za koju mogu da kažem da ne može da ima nikakvog upliva, mada ona ima određenu snagu, ali će, nažalost, morati historijski da objasni zašto je sve vrijeme bila u podršci bošnjačkom konceptu u BiH i stvaranju unitarne države. To je nešto što ne prihvatamo. Naši stavovi su politički legitimni i jasno izneseni i ne treba niko da očekuje da ćemo promijeniti formu. Mirna BiH je mogla davno biti da nije bilo intervencije stranaca, nerazumijevanja naših realnosti, pravljenja kvazirješenja - kazao je Dodik.

Naglasio je da sve što se radi nije upereno ni protiv koga, a prije svega Bošnjaka.

- Od ključnog je interesa, barem po mom uvjerenju, politički interes Bošnjaka da ima i da privoli i Srbe i Hrvate za BiH, a ne da je na ovaj grub način odbacuje pokušavajući da nametanjem rješenja putem međunarodne zajednice, visokog predstavnika i Ustavnog suda napravi nezadovoljne i Hrvate i Srbe statusom ovdje. Bošnjaci su relativno najveći narod, kao što vole da kažu ovdje, naravno da su izmišljali da ih ima potpuna većina, ali u svakom slučaju činjenica je da jesu najveći narod i kao takvi trebali bi voditi računa o tome kakav je položaj Hrvata u FBiH, pa i Srba u BiH. Imamo situaciju u kojoj je BiH dovedena u poziciju da mora odlučiti kuda će i kako. S naše strane postoji spremnost da učestvujemo u dijalogu, ali sigurno se neće nastaviti ovakva situacija - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.